Apple Nederland

Mac mini images

Apple onthult volledig vernieuwde Mac mini

Cupertino, 15 juni 2010 - Apple heeft vandaag de volledig vernieuwde Mac mini gepresenteerd, met een dubbel zo snelle grafische processor, een nieuwe HDMI-poort en een nieuwe SD-kaartsleuf, allemaal in een compacte behuizing van aluminium. Mac mini, 's werelds zuinigste desktopcomputer, is al verkrijgbaar vanaf EUR799 incl. btw en is daarmee de voordeligste manier om met Mac OS X, iLife of Mac OS X Snow Leopard Server te kunnen werken.

"Achter de stijlvolle aluminium behuizing van deze compacte Mac mini gaan een geweldige functionaliteit, veelzijdigheid en toegevoegde waarde schuil", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "De grafische prestaties zijn twee keer zo snel geworden, en in combinatie met de HDMI-ondersteuning en zijn ongeëvenaarde energiezuinigheid zal de nieuwe Mac mini beslist in de smaak vallen bij onze klanten."

De nieuwe Mac mini is gemaakt uit één stuk aluminium volgens het unieke productieproces dat Apple zelf heeft uitgevonden. De behuizing meet 19,7 x 19,7 x 3,6 cm. Nieuw is ook de geïntegreerde voeding, waardoor een externe lichtnetadapter overbodig wordt. Dit betekent 20 procent minder systeemvolume en minder kabels op je bureau. Verder zit aan de onderkant een verwijderbaar paneel waardoor extra geheugen zo is toegevoegd. Met deze Mac mini kun je nog meer kanten op: randapparatuur als een muis, toetsenbord en digitaal scherm kon je er al op aansluiten, maar dankzij de nieuwe HDMI-uitgang kun je er nu ook een HD-tv aan koppelen. Bovendien kun je via de nieuwe SD-kaartsleuf snel foto's en video's van een digitale camera overzetten.

Aan de binnenkant herbergt de nieuwe Mac mini de snelste ingebouwde grafische processor van dit moment. Met zijn 48 verwerkingscores is de NVIDIA GeForce 320M grafische processor twee keer zo snel als zijn voorganger. Daarmee is Mac mini ideaal voor veeleisende grafische programma's of games. Mac mini is standaard uitgerust met een 2,4-GHz Intel Core 2 Duo-processor, een harde schijf van 320 GB en 2 GB RAM, en kost EUR799 incl. btw.

Hoewel de grafische prestaties twee keer zo snel zijn geworden, is de nieuwe Mac mini nog steeds de zuinigste desktopcomputer ter wereld.* In inactieve toestand verbruikt hij minder dan 10 W, wat maar liefst 25 procent minder is dan voorheen, en minder dan de helft van het stroomverbruik van soortgelijke systemen. Mac mini voldoet aan de Energy Star 5.0-normen en heeft de EPEAT Gold-status.** De nieuwe aluminium behuizing is zeer goed te recyclen. De interne onderdelen en kabels zijn pvc-vrij en er zijn geen broomhoudende vlamvertragers toegepast. Bovendien is de hoeveelheid benodigd materiaal voor de systeembehuizing en verpakking tot een minimum gereduceerd.

Mac mini wordt geleverd met Mac OS X Snow Leopard, 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem, en iLife, het innovatieve programmapakket van Apple voor het ordenen van foto's, het maken van films en muziek en het leren spelen van een muziekinstrument. Snow Leopard bouwt voort op tien jaar innovatie en succes op Mac OS X-gebied en bevat honderden verbeteringen, nieuwe kerntechnologieën en geïntegreerde ondersteuning voor Microsoft Exchange. iLife '09 bevat iPhoto waarmee je eenvoudig je foto's ordent en beheert; iMovie, met krachtige, gebruiksvriendelijke nieuwe functies als de Precisie-editor, beeldstabilisatie en geavanceerde sleepfunctionaliteit; en GarageBand, met een volledig vernieuwde manier om piano en gitaar te leren spelen.

Mac mini met Mac OS X Snow Leopard Server voldoet aan alle serverbehoeften van werkgroepen of kleine bedrijven, onder meer op het gebied van e-mail, agendabeheer, fileserverfuncties, back-ups via Time Machine, Wiki Server en Podcast Producer. Mac mini met Mac OS X Snow Leopard Server verbruikt in inactieve toestand minder dan 11 W stroom, een fractie van het stroomverbruik van de meeste towerservers op instapniveau.*** Mac mini met Mac OS X Snow Leopard Server is sneller dan ooit dankzij een 2,66-GHz Intel Core 2 Duo-processor, twee 7200-rpm harde schijven van 500 GB en 4 GB RAM. En voor EUR1.149 incl. btw heb je ook nog een licentie voor een onbeperkt aantal clients.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe Mac mini is vanaf vandaag verkrijgbaar via de Apple Online Store (www.apple.com/nl) en bij erkende Apple resellers.

De Mac mini, met een adviesprijs van EUR 799 incl. btw (EUR 671,43 excl. btw), heeft de volgende specificaties:

* 2,4-GHz Intel Core 2 Duo-processor met een gedeelde L2-cache van 3 MB;

* 2 GB 1066-MHz DDR3 SDRAM, uitbreidbaar tot 8 GB;
* slot-loading 8x SuperDrive (dvd±r DL/dvd±rw/cd-rw);
* 5400-rpm seriële ATA harde schijf van 320 GB;
* NVIDIA GeForce 320M geïntegreerde grafische processor;
* AirPort Extreme 802.11n voor draadloze netwerkverbindingen en Bluetooth 2.1+EDR;

* Gigabit Ethernet;

* vier USB 2.0-poorten;

* sleuf voor SD-kaart;

* één FireWire 800-poort;

* één HDMI-poort en één Mini DisplayPort;
* HDMI-naar-DVI-adapter;

* gecombineerde optische digitale geluidsinvoerpoort en -uitvoerpoort (mini-aansluiting); en

* gecombineerde optische digitale
geluidsuitvoerpoort/koptelefoonaansluiting (mini-aansluiting).

De Mac mini met Mac OS X Snow Leopard Server, met een adviesprijs van EUR 1.149 incl. btw (EUR 965,55 excl. btw), heeft de volgende specificaties:

* 2,66-GHz Intel Core 2 Duo-processor met een gedeelde L2-cache van 3 MB;

* 4 GB 1066-MHz DDR3 SDRAM, uitbreidbaar tot 8 GB;
* twee 7200-rpm seriële ATA harde schijven van 500 GB;
* NVIDIA GeForce 320M geïntegreerde grafische processor;
* AirPort Extreme 802.11n voor draadloze netwerkverbindingen en Bluetooth 2.1+EDR;

* Gigabit Ethernet;

* vier USB 2.0-poorten;

* sleuf voor SD-kaart;

* één FireWire 800-poort;

* één HDMI-poort en één Mini DisplayPort;
* HDMI-naar-DVI-adapter;

* gecombineerde optische digitale geluidsinvoerpoort en -uitvoerpoort (mini-aansluiting); en

* gecombineerde optische digitale
geluidsuitvoerpoort/koptelefoonaansluiting (mini-aansluiting).

Voor de Mac mini zijn onder andere de volgende maatwerkopties en accessoires verkrijgbaar: 8 GB 1066-MHz DDR3 SDRAM, 5400-rpm harde schijf van 500 GB; Apple Remote; Aperture 3, Final Cut Express 4, Logic Express, iWork (vooraf geïnstalleerd); Apple Wireless Keyboard; Magic Mouse; 24-inch Apple LED Cinema Display en het AppleCare Protection Plan.


*Gebaseerd op de energiezuinigheidscategorieën en producten zoals die per juni 2010 zijn opgenomen in de EPA ENERGY STAR 5.0-database.


**EPEAT is een onafhankelijke organisatie die consumenten in staat stelt de milieuprestaties van notebooks en desktopcomputers te vergelijken. Producten die voldoen aan alle 23 vereiste criteria en ten minste 75 procent van de optionele criteria worden erkend als EPEAT Gold-producten. Het EPEAT-programma is een initiatief van de EPA (Amerikaans milieubureau) en is gebaseerd op de IEEE 1680-norm voor de milieubeoordeling van computerproducten voor de consumentenmarkt. Ga voor meer informatie naar www.epeat.net .


***Gebaseerd op de energiezuinigheidscategorieën en producten zoals die per juni 2010 zijn opgenomen in de EPA ENERGY STAR Small Scale Server-database.

Apple gaf het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond daarna de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple blijft een voortrekkersrol vervullen met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, de programmapakketten iLife en iWork, en de professionele programma's. Ook op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de onlinewinkel iTunes. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. De jongste loot aan de innovatiestam van Apple is de magische iPad, die de toekomst van mobiele media en computers een gezicht heeft gegeven.