Ingezonden persbericht


Datum:
woensdag 16 juni 2010

Persbericht

Gemeente Den Haag

Aan redacties en correspondenten

Goedkeurende verklaring voor jaarrekening 2009

'De Rekeningencommissie stelt vast dat de jaarrekening 2009 een goedkeurende verklaring voor zowel de getrouwheid als de rechtmatigheid heeft ontvangen', aldus het rapport van de Rekeningencommissie naar aanleiding van haar onderzoek van de gemeentelijke jaarrekening 2009. Wel merkt de Rekeningencommissie op dat er een helder inzicht in de nadelige financiële gevolgen van de recessie moet komen. Ook adviseert zij de gemeente 'slimmer' om te gaan met het inhuren van externen en de jaarrekeningen te voorzien van betere toelichtingen. De commissie verwacht dat het college het financieel beheer binnen de nu lopende raadsperiode duurzaam op orde brengt en jaarlijks aantoonbare vooruitgang laat zien.

Kwaliteit
Dit is het eerste rapport dat de Rekeningencommissie in haar nieuwe samenstelling, na de gemeenteraadsverkiezingen in maart, uitbrengt. In de vorige raadsperiode is bewerkstelligd dat na vier jaar een goedkeurende accountantsverklaring voor de gemeentelijke jaarrekening werd afgegeven. De kwaliteit van het financieel beheer is echter nog steeds niet bij alle diensten op het vereiste niveau. De Rekeningencommissie verwacht van het nieuwe college dat zij het financieel beheer vóór het einde van deze raadsperiode duurzaam op orde brengt.

E2,3 miljard
De Rekeningencommissie versterkt de controlerende taak van de raad door jaarlijks de jaarrekeningen en accountantsrapporten van de gemeente Den Haag te onderzoeken. Bij de gemeente gaat jaarlijks ruim E2,3 miljard om. Het onderzoek van de commissie leidt tot een rapport en een advies aan de gemeenteraad. Het rapport over 2009 wordt naar verwachting 1 juli a.s. in de gemeenteraad behandeld en is vanaf 15 juni te downloaden via www.denhaag.nl/gemeenteraad.

Financiële verantwoording
De Rekeningencommissie vindt het belangrijk dat er verantwoording wordt afgelegd over het financieel beheer; niet alleen door het college aan de raad, maar ook door de gemeente aan de burger. De commissie heeft betrokken wethouders gehoord en heeft er vertrouwen in dat het nieuwe college snel gehoor zal geven aan de oproep tot verbetering.