Gemeente De Marne


Respijtzorg door vrijwilligers

In het kader van het Gebiedsprogramma Noordwest Groningen 2009-2010 hebben de gemeenten Winsum, De Marne en Bedum besloten samen te werken in het project ´Vrijwilligers in de respijtzorg´.

Natuurlijk vindt er al jarenlang mantelzorgondersteuning in deze gemeente plaats en is dit project is een aanvulling op het huidige aanbod mantelzorgondersteuning in de gemeente.

Het project richt zich op het ontlasten van de mantelzorgers door het versterken
van de respijtzorg door vrijwilligers in de thuissituatie (de niet-geïndiceerde zorg).

Wij merken dat de term "respijtzorg" nog wel voor verwarring zorgt. Wat verstaan wij hier nu eigenlijk onder?

Mensen die langdurig en intensief zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, kind of ouder, hebben af en toe een adempauze nodig van deze zorg.
De kans dat zij overbelast raken is anders heel groot. Respijtzorg is de tijdelijke overname van mantelzorgtaken met als doel de mantelzorger even vrijaf - even respijt - te geven.

Het is zo belangrijk om als mantelzorger ook even tijd te hebben voor een bezoek elders, naar een clubje te kunnen gaan of gewoon een boek te kunnen lezen terwijl
je weet dat er een vertrouwd iemand is die even uw taken overneemt.

Bij ons zijn al vele mantelzorgers bekend, maar lang niet allemaal schatten wij in. Immers, als we naar de statistieken kijken zou er in onze gemeente zo'n 125 mantelzorgers wonen. Bij ons zijn er ongeveer 40 -50 mantelzorgers
in beeld.
In de maanden juni en juli worden de mantelzorgers door ons benaderd en worden
er interviews afgenomen. Doel is om in dit gesprek samen te bepalen wààr mantelzorgers nu behoefte aan hebben. Daarop moet dan -via dit project- een
aanbod komen. Het gaat er dus om dat de vraag van de mantelzorger bepalend
is voor de inzet van de respijtzorger.

Wordt u nu onverhoopt niet benaderd door het steunpunt Mantelzorg voor een dergelijk gesprek, maar wilt u dit wel graag?

U kunt dan contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg in de gemeente De Marne, tel. 0595-421000.

Leens, 16 juni 2010.