Gemeente Achtkarspelen


Ondertekening convenant Ondernemersfonds Centrum Surhuisterveen

Donderdag 17 juni hebben burgemeester Van der Zwan, wethouder Lammers en de voorzitter van het Ondernemersfonds Centrum Surhuisterveen, de heer Fischer, het convenant Ondernemersfonds / Reclamebelasting Surhuisterveen ondertekend. In het convenant zijn de werkafspraken tussen de gemeente Achtkarspelen en het Ondernemersfonds Centrum Surhuisterveen uitgewerkt.
De ondertekening vond plaats om 11.30 uur bij het Carrillon aan de Kolk in Surhuisterveen.

De gemeente en het Ondernemersfonds hechten er veel waarde aan dat Surhuisterveen, als koopcentrum van de regio, goed voor de dag komt. Door het oprichten van een Ondernemersfonds ontstaat er een brede basis van waaruit initiatieven voor de promotie van het dorp kunnen worden opgezet.

Eind 2009 stemde de gemeenteraad van Achtkarspelen in met het besluit om reclamebelasting in te voeren in het centrum van Surhuisterveen. En de raad besloot om de opbrengst hievan beschikbaar te stellen aan het Ondernemersfonds Centrum Surhuisterveen. De gemeente Achtkarspelen, alsmede het centrum van Surhuisterveen, had hierdoor de primeur in Friesland door als eerste centrum een ondernemersfonds in het leven te roepen door middel van de invoering van reclamebelasting.

Het Ondernemersfonds is een stichting waarin alle bedrijven in het gebied met elkaar samenwerken ter behartiging van het collectieve ondernemersbelang. In Surhuisterveen ligt de nadruk op de promotionele activiteiten ten behoeve van het centrum.

Het bestuur van de de stichting bestaat uit:


1. Harry Fischer, Formido, lid van H&I, Voorzitter
2. Albert Helfrich, Drogisterij Helfich en lid en bestuursvoorziiter van H&I

3. Bernard Terwisscha van Schelinga, Blokker, niet-H&I lid
4. Wouter de Groot, Kamer van Koophandel

Door de bundeling van mensen en middelen is er meer mogeliijk dan voorheen. De gemeente ondersteunt het Ondernemersfonds door hiervoor een bedrag van circa EUR 40.000 beschikbaar te stellen. Dit bedrag komt beschikbaar door de inning van reclamebelasting. Alle ondernemers die in de gebied reclame voeren zijn aangeslagen voor reclamebelastging en dragen dus bij aan het fonds. Het ondernemersfonds is vrij bij de besteding van dit bedrag, mits het maar ten goede komt aan de promotie en aantrekkelijkheid van het winkelgebied van Surhuisterveen. De ondernemers kunnen met hun eigen ideeen / projecten bij het fonds terecht...

De Stichting Ondernemersfonds Centrum Surhuisterveen zal in het najaar van 2012 een evaluatie (doen) verrichten naar het functioneren van het Ondernemersfonds Centrum Surhuisterveen.