Gemeente Zaanstad

04-06-2010
Actualisatie IX: Zichtbaarheid stimuleert

Het college van B&W publiceert vandaag de negende voortgangsrapportage van Inverdan, getiteld `Zichtbaarheid stimuleert'. Deze actualisatie wordt aangeboden aan de gemeenteraad en wordt waarschijnlijk eerst op 17 juni in de commissie en op 8 juli in de raadsvergadering behandeld.

In Inverdan gaan succes en zorg hand in hand. In het centrum van Zaandam zijn diverse projecten opgeleverd, zoals hotel Inntel en Hermitage Shopping met winkels, een bioscoop en een ondergrondse parkeergarage. Daarnaast speelt echter nog altijd de kredietcrisis met als gevolg een verdergaande verslechtering van de grondexploitatie. Inverdan-wethouder Robert Linnekamp: "Het is niet realistisch om aan te nemen dat de markt snel aantrekt. We kunnen niet anders dan nu ons verlies nemen en op basis van een goede afweging van geld, kwaliteit en tijd slimme keuzes maken. Op deze manier proberen we het verlies zoveel mogelijk te beperken."

Jaar van de eerste opleveringen
In het centrum van Zaandam worden de successen volop gevierd. Hotel Inntel opende als eerst haar deuren voor het publiek. Hierna volgden de winkels uit Hermitage Shopping waaronder Saturn, Albert Heijn en The New Yorker plus de onderliggende parkeergarage. Bioscoop Pathé zorgde voor een ludieke opening met Zaankanter Ali B. Scepsis onder de bevolking heeft plaatsgemaakt voor enthousiaste reacties. De spraakmakende architectuur heeft (inter)nationaal aandacht getrokken. In de zomer van 2010 zal het Stadhuisplein worden opgeleverd; de nieuwe fiets- en looproute vanaf de Gedempte Gracht tot aan de ingang van het NS-station. Het najaar zal volgens de huidige planning in het teken staan van de oplevering van het nieuwe stadhuis en het onderliggende busstation.

Invloed economische crisis
Helaas werkt de invloed van de economische crisis onverminderd door. Partijen zijn terughoudend in het voortzetten van ontwikkelingen, het programma wordt door de markt op onderdelen ter discussie gesteld en de grondopbrengsten staan onder druk. In Actualisatie VIII van oktober 2009 liep het tekort op de grondexploitatie op naar EUR 8,4 miljoen negatief. Actualisatie IX laat een verdere verslechtering van het resultaat zien van EUR 6,9 miljoen. De grondexploitatie sluit daarmee op een resultaat van EUR 15,8 miljoen negatief.

Afgelopen periode zijn de programmatische ambities tegen het licht gehouden. Er is een afweging gemaakt tussen enerzijds de financiën en anderzijds de kwaliteit van Inverdan. De voorgestelde aanpassingen op het programma kunnen er tezamen voor zorgen dat het huidige verlies met EUR 5,4 miljoen kan worden ingelopen. Een deel van de aanpassingen is definitief. Dit betreffen projecten waarvoor de gemeente zelf verantwoordelijk is. Ook doet de gemeente een aantal voorstellen op programma-onderdelen waarbij ze afhankelijk is van partners zoals ontwikkelaars en corporaties. Deze voorstellen zijn pas definitief als er definitieve contracten zijn gesloten. Tenslotte gaat de gemeente bij een aantal projecten flexibeler om met de invulling ervan.

Bijstellen programma
De definitieve aanpassingen in het programma hebben met name betrekking op deelgebied West. Afgelopen periode is het eindbeeld gedeeltelijk bijgesteld. Het stationsgebied kenmerkt zich door kantoren en werkfuncties. Dit gebied gaat over in een zone waarin maatschappelijke voorzieningen en onderwijs een plaats krijgen. Het woongebied daarachter kenmerkt zich door groen en water. Passend hierbij zijn de volgende keuzes gemaakt:

- De Houtveldweg wordt niet verlegd. Dit levert veel financiële- en risicovoordelen op. De aangepaste stedenbouwkundige inrichting van het gebied maakt verleggen niet langer noodzakelijk.
- De gemeente ontwikkelt de Slinger, de fiets- en voetgangersverbinding vanaf de spooroverbouwing naar het maaiveld in Westerwatering, onder eigen regie en in eigen beheer, los van het vastgoed.
- In het gebied De Eilanden zal een brede school en maatschappelijke voorzieningen gerealiseerd worden. Dit draagt bij aan het functioneren en de aantrekkelijkheid van de wijk.

Inzet marktpartijen
Naast de definitieve aanpassingen stelt de gemeente een aantal programmawijzigingen voor die wel besloten worden, maar waarbij de daadwerkelijke uitvoering afhangt van toekomstige marktpartijen.
- In plaats van kantoren zullen bij project Spoorstrip B woningen gerealiseerd worden.

- De gemeente is niet meer betrokken bij de herontwikkeling van C&A en Etos. Voor wat betreft C&A zal afgewacht moeten worden of marktpartijen op korte termijn op deze locatie tot ontwikkeling zullen overgaan.
- De kantoorpanden aan de westkant van het spoor, zoals het Rail Point Office en het stadskantoor, worden niet gesloopt. De ontwikkeling ervan wordt aan de markt overgelaten. Tot die tijd zullen ze plaats bieden aan tijdelijke functies.

Flexibele aanpassingen
Als laatste maakt de gemeente in een aantal projecten flexibele aanpassingen mogelijk. Hiermee vergroot ze de haalbaarheid van genoemde projecten, zowel in de tijd als financieel. Zo omvat het huidige programma van Figaro onder andere 140 woningen, die deels vervangen mogen worden door kantoren. Hetzelfde geldt voor het project Noordschebos.