Ingezonden persbericht


14 juni 2010

Terras op Nijenoord zorgt voor thuisgevoel

Uniek studentenproject verbindt Utrechtse wijk Ondiep met gemeente en hogeschool

Op 17 juni aanstaande vindt er een bijzondere prijsuitreiking plaats bij de technische opleidingen van Hogeschool Utrecht (HU). Het afgelopen semester hebben tien groepen eerstejaars studenten van de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie gestreden om de titel 'beste reconstructie T-splitsing Nijenoord'. Opdracht was om dit gebied in de wijk Ondiep en waar ook de hogeschool gelegen is, zodanig aan te passen dat er een veilige en prettige plek ontstaat voor studenten, medewerkers en buurtgenoten. Er werd slechts één voorwaarde gesteld, namelijk een terras, toegankelijk voor alle gebruikers van het T-splitsingsgebied.

Spannende en leerzame Battle
In maart vond de aftrap plaats van deze battle 'Terrasje pakken!' met een lezing van Marije Top, projectleider Technocampus van de Gemeente Utrecht. Een docent van de hogeschool legde vervolgens de opdracht uit aan de studenten. Half mei leverden de eerstejaars hun ontwerpen in. Een vakkundige jury, bestaande uit leden van de faculteitsdirectie, het Wijkbureau en de Gemeente Utrecht koos hier de drie beste uit. Hiervan zijn drie maquettes gemaakt, waarop studenten, medewerkers en bewoners kunnen stemmen. Op 17 juni presenteren de genomineerden hun ontwerpen aan de jury, medewerkers, studenten en buurtgenoten. Dit is tevens de laatste kans om een stem uit te brengen. Het winnende ontwerp ontvangt een geldprijs ter waarde van ¤ 500,-.

United Students
De battle 'Terrasje pakken!' is een initiatief van United Students, een diversiteitsplatform binnen de Faculteit Natuur en Techniek dat gedragen wordt door studenten. Zij vinden het belangrijk dat medestudenten en potentiële studenten zich thuis voelen binnen de hogeschool. Om dit thuisgevoel te versterken heeft United Students diverse projecten lopen die ze ook zelf uitvoeren. Inmiddels is er ook een subsidieaanvraag ingediend bij Mooi Nederland, een initiatief van het Ministerie van VROM, met als doel om ondermeer realistische en duurzame verstedelijking te stimuleren. Eind oktober is bekend of deze subsidie ook wordt toegekend, zodat het winnende ontwerp ook daadwerkelijk gerealiseerd kan gaan worden.