Vrije Universiteit Amsterdam

Publieke zorgverlening en religie: de legitimiteit van de levensbeschouwing


* Startdatum: 17-06-2010


* Tijd: 13.30-17.30


* Locatie: VU, gebouw Bellevue, zaal 1H-50


* Titel: Publieke zorgverlening en religie: de legitimiteit van de levensbeschouwing


* Contactgegevens
Wouter Beekers w.beekers@ubvu.vu.nl +31(0)20 598 5275 www.hdc.vu.nl/rcs


* Onderdeel: Universiteitsbibliotheek VU


* Wetenschapsgebied: Overig


* Evenementtype: Congres / Symposium

De publieke zorg is een belangrijke pijler van de westerse `welfare states'. Van oudsher speelden religieuze initiatieven een belangrijke rol op het gebied van de zorgverlening. Sinds de opkomst van de verzorgingsstaat rijzen vragen als: Wat is de legitimiteit van levensbeschouwelijke zorg? Dienen religieuze initiatieven (financieel) gesteund te worden van overheidswege? En welke consequenties brengt een financiële afhankelijkheid van de overheid met zich mee? Deze thematiek staat centraal in de bijeenkomst van het netwerk religie en civil society: `Publieke zorgverlening en religie: de legitimiteit van de levensbeschouwing'. U bent allen van harte uitgenodigd deze bijeenkomst (gratis) bij te wonen.
U wordt vriendelijk verzocht zich daartoe aan te melden bij Wouter Beekers.

Programma
13.30 Opening
13.40 Paul van Trigt: `Sonneheerdt en religieuze zorgregimes in een tijd van zelfontplooiing'
14.10 Stijn Bollinger: `Het Leger des Heils en de Nederlandse verzorgingsstaat: een lange balts'
14.40 Pauze
14.50 Theo de Wit: ``De legitimiteit van levensbeschouwelijk geïnspireerde geestelijke zorg ter discussie'
15.40 Harry Kunneman: `De levensbeschouwelijke consequenties van de poreuze scheiding publiek en privé'
16.30 Sluiting en receptie
Na de lezingen is er steeds kort tijd voor vragen, opmerkingen en discussie.

Drs. P.W. van Trigt studeerde geschiedenis en is als promovendus verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij onderzoekt de plaats en functie van protestantse blindenzorginstelling Sonneheerdt in de Nederlandse samenleving. Paul van Trigt zal zijn onderzoeksobject als voorbeeld aandragen om te reflecteren op de rol en legitimiteit van religie in de blindenzorg.

Drs. S. Bollinger studeerde geschiedenis en is docent sociale wetenschappen aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast werkt hij aan een promotieonderzoek over het Leger des Heils in de context van de veranderende verzorgingsstaat in Nederland en de Verenigde Staten. Stijn Bollinger zal aan de hand van het Leger des Heils reflecteren op de wijze waarop de Nederlandse overheid zich tot het levensbeschouwelijke particulier zorginitiatief heeft verhouden.

Prof.dr. T.W.A. de Wit studeerde theologie en filosofie en promoveerde in 1992 op een politiek-filosofisch onderwerp. Hij is verbonden aan de Universiteit van Tilburg en houdt zich bezig met de verhouding religie en politiek, kerk en staat. Zijn leeropdracht betreft de geestelijke verzorging in justitiële inrichtingen. Theo de Wit zal reflecteren op het thema van deze bijeenkomst, de legitimiteit van levensbeschouwelijke, publieke zorgverlening, onder andere aan de hand van zijn kennis op het gebied van de geestelijke zorg in gevangenissen.

Prof.dr. H.P. Kunneman studeerde sociologie en promoveerde in 1986 aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoogleraar sociale en politieke theorie aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en houdt zich onder andere bezig met ethiek en normativiteit binnen professionele zorgverlening. Kunneman zal spreken over het belang van normatieve reflectie en moreel beraad in het semi-publieke domein van bijvoorbeeld ziekenhuizen, gevangenissen en leger. Hij pleit voor een verbreding van het begrip vrijplaats in het licht van het steeds meer poreus worden van de scheiding tussen de publieke sfeer en de privésfeer.

Onderzoekersnetwerk Religie en Civil Society
Het interdisciplinaire en interuniversitaire Onderzoekersnetwerk Religie en Civil Society wil studie maken van de religieus geïnspireerde aspiraties en beelden van een goede samenleving, in het heden en verleden, en hun gevolgen voor de maatschappelijke praktijk. Inmiddels participeren 100 onderzoekers in het netwerk. Organisatie: Wouter Beekers, Govert Buijs en Anton van Harskamp
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam