Gemeente Enschede

Uitreiking eerste verhalenbundel tien nieuwe Nederlanders

Op donderdag 17 juni zal Myra Koomen, wethouder Werk & Inkomen in het stadhuis de eerste verhalenbundel met bijbehorende luister-CD uitreiken aan de tien nieuwe Nederlanders die hebben meegewerkt aan dit unieke project.

In de verhalen vertellen de nieuwe Nederlanders waarom ze zich thuis voelen in Enschede en welke plekken in deze stad hen herinneren aan hun land van herkomst. De tien verhalen in de bundel en op de CD zijn zowel een leermiddel als een geschenk. Via de CD kunnen de verhalen thuis of tijdens de cursus beluisterd worden. Bij de onderwijsinstellingen die een rol spelen bij de uitvoering van inburgeringstrajecten is een apart werkschrift beschikbaar. Zodoende bieden verhalenbundel en CD voor mensen in een taaltraject een stimulans om het Nederlands te leren. Niets verbindt zo sterk als een gemeenschappelijk taal. Nog leuker is om verhalen te lezen van mensen die een immigratieachtergrond hebben. Met behulp van deze verhalen en de gesprekken daarover raken de inburgeraars bovendien wegwijs in Enschede.

Het project is verbonden aan de afdeling Taal & Inburgering. TVEnschedeFM, een erkend leerwerkbedrijf, heeft verhalenbundel, werkschrift en CD geproduceerd.

In de bundel staan de verhalen van immigranten met verschillende achtergronden. Ieder persoon die nieuw is in een land komt voor het dilemma te staan: hoe aan te sluiten bij de nieuwe omgeving zonder de eigen afkomst te vergeten? Soms leidt dat tot gevoelens van heimwee, maar migranten blijken vaak doorzetters te zijn. Het lukt hen om ambities waar te maken die in eerste instantie onbereikbaar leken. Al deze mensen voelen zich thuis in Enschede, een stad die in het verleden vaak wat de verduren heeft gehad en weet wat doorzetten is.