Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Mw. prof.dr. S.B. Rodrigues

Titel oratie
Towards a New Agenda for International Business: Markets, Institutions and Politics

---

Leerstoel:
Business administration with particular reference to International business

Datum
17 juni 2010 16:00

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM)

Overleven in buitenlandse economieën

Bedrijven moeten vertrouwen op samenwerking met de overheid en instituten van het gastland bij toegang tot en
investeringsmogelijkheden in andere landen. Daarom is hun directe en indirecte relatiebeheer belangrijk. Daarop gaat Suzana Rodrigues in in haar oratie "Towards a new agenda for the study of business internationalisation: integrating markets, institutions and politics." (Naar een nieuwe agenda voor onderzoek naar internationalisering van bedrijven, het integreren van markten, instituten en politiek). Zij aanvaardt hiermee de leerstoel, International Business and Organisation in de RSM Erasmus University op donderdag 17 juni 2010.

Bedrijfsactiviteiten zijn steeds internationaler en de overheden interveniëren steeds meer. Bovendien spelen de opkomende economieën een steeds grotere rol in de internationale zakenwereld. Deze economieën hebben een traditie ontwikkeld van nauwere betrekkingen tussen het bedrijfsleven en de overheid dan gebruikelijk is in de westerse, meer ontwikkelde economieën. In combinatie maken deze factoren duidelijk waarom we de manier waarop de bedrijven zich verhouden met de overheid moeten begrijpen om in te zien hoe bepaalde bedrijven internationaal succes behalen.

Tijdens haar oratie zal Rodrigues betogen dat in visies op bedrijfsorganisaties politieke factoren moeten worden betrokken. Zij haalt interessante voorbeelden aan uit China, Brazilië en andere landen wat betreft onderhandelingen tussen bedrijven en overheden. Daarbij maakt zij onderscheid tussen grote en kleine bedrijven. Terwijl sommige bedrijven (meestal grote multinationals) de status hebben directe relaties aan te binden met buitenlandse overheden, hebben andere bedrijven (met name het MKB) niet voldoende draagkracht om dit zelf te doen. Kleinere bedrijven vinden andere, indirecte manieren om te onderhandelen met de overheid, vaak op zeer ingenieuze en innovatieve wijze.
Uiteindelijk poneert Rodrigues dat de relaties tussen bedrijven aan de ene kant en nationale en internationale overheden en instituten aan de andere kant (in het bijzonder de mate waarin elke partij de agenda van de andere kan beïnvloeden) een primaire rol moet spelen in internationale bedrijfsstudies.

Het Erasmus Research Institute of Management (ERIM) is de onderzoeksschool op het gebied van management van de Erasmus University in Rotterdam. De oprichters van ERIM zijn Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en de Erasmus School of Economics (ESE). ERIM organiseert het doctoraal programma van de Erasmus in Business and Management voor het opleiden van jonge, veelbelovende wetenschappers. Meer dan 300 onderzoekers zijn verbonden aan ERIM. www.erim.nl