Agentschap NL


Een nieuw exportproduct: de voucher

De vouchers, waarmee mkb-bedrijven kennis kunnen inkopen, is al een paar jaar een succesnummer. Duitsland is benieuwd hoe we dat aanpakken.

Donderdag 17 juni komen ze weer bijeen: de beleidsmedewerkers van Nederland en van Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Onderwerp van gesprek: het verbeteren van de samenwerking op innovatiegebied. Het feit dat de beleidsmedewerkers uit beide landen bij elkaar komen is niet zo vreemd. "Ook het bedrijfsleven trekt zich niets van grenzen aan. Eindhoven-Leuven-Aken is een economische topregio met productieketens die makkelijk over de grens gaan. Denk aan chipmachinemaker ASML en aan de automobielindustrie met alle toeleverende bedrijven", zegt Kees Planqué, projectleider grensoverschrijdende samenwerking bij directies Ruimtelijk economisch beleid en Innovatie(dg O&I) en een van de deelnemers aan de bijeenkomst.

Tegoedbonnen
De Duitsers zullen op de bijeenkomst vooral geïnteresseerd zijn in het Nederlandse systeem van vouchers, de tegoedbonnen van 2500 of 7500 euro die mkb'ers kunnen verzilveren bij kennisinstellingen, om zo hun producten of productieprocessen te verbeteren. In Duitsland is onlangs een vergelijkbaar systeem van start gegaan maar dat draait nog niet lekker.
Marjolijn van Valkenhoef, beleidsmedewerker directie Innovatie (dg O&I): "De vouchers zijn in Nederland een zeer succesvol beleidsinstrument. Sinds de start in 2004 zijn er meer dan 15.000 ingewisseld."

Lage drempel
De voucher is in Nederland dus een regelrechte hit. De verklaring van de populariteit? Het is een tamelijk eenvoudig beleidsinstrument; de drempel voor de mkb'er om er een aan te vragen en te verzilveren is laag. Bovendien voorziet de tegoedbon kennelijk in een behoefte van mkb'ers. Veel klein en middelgrote bedrijven willen graag innoveren, maar zijn te klein om zelf researcher in dienst te hebben. Aardig detail: Nederlandse mkb'ers kunnen hun vouchers ook verzilveren bij kennisinstellingen in Noord-Rijnland-Westfalen, zoals bij de universiteit van Aken die onderdak biedt aan een omvangrijke technische faculteit.

Ook andere landen hebben inmiddels belangstelling getoond voor het Nederlandse systeem van vouchers. Onlangs kwamen bij dg O&I de Fransen op bezoek. En geïnspireerd door het Nederlandse succes bekijkt de Europese commissie of er een Europese tegoedbonnenregeling kan komen.

Meer informatie
Innovatievouchers

Bron: EZweb