Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Nederlandse studenten makkelijker naar RWTH Aken Doorbraak na overleg Provincie Limburg met universiteit en IHK Aken

Nederlandse studenten kunnen een stuk makkelijker toegang krijgen tot de technische universiteit, de Rheinisch-Westfälisch Technische Hochschule (RWTH) in Aken.

Als een Nederlandse student zich voor een studierichting met een Numerus Clausus aan de RWTH, bijvoorbeeld werktuigbouwkunde vóór 15 juli inschrijft en vóór 31 juli alle noodzakelijke informatie aanlevert, dan wordt er voor gezorgd dat al half augustus een toewijzing kan plaatsvinden.
Dat is vandaag is in een overleg tussen Limburgs gedeputeerde Jos Hessels, professor Ernst Schmachtenberg en Manfred Nettekoven, respectievelijk rector en kanzler van de RWTH alsmede algemeen directeur Jürgen Drewes van de Akense Kamer van Koophandel (IHK) een doorbraak bereikt om deze belemmeringen op te heffen.

Gedeputeerde Jos Hessels is blij met de doorbraak en denkt dat vooral Limburgse studenten gebruik zullen maken van de nieuwe mogelijkheden in Aken. Dit is in elk geval goed nieuws voor eindexamenstudenten die deze week de uitslag krijgen.

De RWTH is verheugd over een mogelijk grotere toestroom van Nederlandse studenten. Daardoor wordt het Akense kennispotentieel zowel in wetenschappelijke als in economische zin verankerd in Nederland en met name in de buurregio Limburg, aldus professor Schmachtenberg.

De RWTH is een topuniversiteit in Duitsland en is voor ingenieursstudies een van de besten van Europa. Nederlandse studenten die aan de RWTH willen studeren werden tot voor kort geconfronteerd met zeer ernstige administratieve belemmeringen. De Akense universiteit telt 30.000 studenten waarvan 5200 uit het buitenland.

17-6-2010 08:35