Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Johan de Witt traint kustwacht Jemen

17 juni 2010, 10.46 uur

Manschappen van de Jemenitische kustwacht hebben gisteren op het Nederlandse amfibische transportschip Hr. Ms. Johan de Witt een intensieve training doorlopen. Het marineschip neemt voor de kust van Oost-Afrika deel aan operatie Atalanta van de Europese Unie.

Gedurende de dag zijn ongeveer 50 Jemenieten aan boord geweest. Eerst maakte de bemanning van het schip hen wegwijs op het forse schip. Daarna volgde een toegesneden trainingspakket waarbij onder meer brandbestrijding, voorraadbeheer, dieselonderhoud, varen met kleine vaartuigen en aansturing van operaties aan bod kwamen.

`Geslaagde dag'

"Het was een meer dan geslaagde dag", vertelt kapitein-ter-zee Ben Bekkering, commandant van het marineschip. "De Jemenieten waren open en leergierig. En wij konden zelf het nodige opsteken van hun kennis en ervaring in deze regio. Ook hier blijkt dat maritieme veiligheid en stabiliteit een internationale zaak is, waarin iedereen zijn rol moet spelen."

Veel ervaring

Hr. Ms. Johan de Witt in 2009 voor de kust van West-Afrika. - Foto: ministerie van Defensie

Hr. Ms. Johan de Witt is zeer geschikt voor capaciteitsopbouw van regionale marines en kustwachten. Bekkering: "Niet alleen bieden we met onze landingsvaartuigen gelegenheid om de mensen van de kustwacht zelf dingen te laten doen en hebben we natuurlijk veel ruimte om trainingen op te zetten, we hebben er ondertussen ook de nodige ervaring in gekregen." Vorig jaar maakte het schip een reis naar West-Afrika die geheel in het teken stond van het trainen en oefenen met regionale maritieme eenheden.

Bestrijding piraterij

Operatie Atalanta heeft als primaire taak de piraterij in de wateren rondom Somalië te bestrijden. Zo escorteren marineschepen kwetsbare vaartuigen en patrouilleren zij in de jachtgebieden van piraten. In toenemende mate tracht de Europese Unie ook de capaciteiten van de landen in de regio te versterken.

Hr. Ms. Johan de Witt blijft tot het einde van deze maand in de Golf van Aden. Ze wordt op 16 juli terug verwacht in de haven van Den Helder.