Gemeente Kampen

De Olifant/De Eenhoorn wint Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2010

17-06-2010
De eigenaar van De Olifant/De Eenhoorn aan de Oudestraat 101 en 103 in Kampen heeft de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2010 gewonnen. De prijs is toegekend in verband met de manier waarop de eigenaar zich heeft ingezet voor het beheer en het instandhouden van de panden waarin het bedrijf is gevestigd. De panden vormen een belangrijk onderdeel van het Kamper cultuurhistorisch erfgoed.

De keuze voor De Olifant/De Eenhoorn, is gemaakt om een aantal redenen. Zo heeft de eigenaar de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om in de monumentale panden ook op de lange termijn door te kunnen gaan met de huidige bedrijfsactiviteiten.

Daarnaast draagt het gebruik van de panden bij aan de belevingswaarde en de aantrekkelijkheid voor toeristen. Dit sluit aan bij het gemeentelijk beleid om de cultuurhistorische waarden van Kampen in te zetten voor het toerisme.

Kampen kende in het verleden een bloeiende sigarenindustrie. Van de vele sigarenfabrieken, die in de 19e eeuw in Kampen waren gevestigd, is De Olifant de enige die is overgebleven. Bij de productie wordt nog steeds gebruikgemaakt van deels historische machines en de panden zijn voor publiek toegankelijk.

Uitreiking tijdens Open Monumentendag 2010
Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van EUR 1.000. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Open Monumentendag, die op zaterdag 11 september 2010 wordt gehouden. Het landelijke thema van de Open Monumentendag in 2010 is `De smaak van de 19e eeuw'. Een uitgebreide brochure in de stijl van het thema wordt deze zomer uitgegeven en is dan onder meer verkrijgbaar bij VVV/ANWB Kampen.

Achtergrond
De Erfgoedprijs Zwolle-Kampen is bedoeld als waardering voor het op een goede manier beheren, restaureren en instandhouden van cultuurhistorisch erfgoed en wordt jaarlijks om en om in Kampen en Zwolle uitgereikt. Dit jaar wordt de prijs voor de tweede keer in de gemeente Kampen uitgereikt. In 2008 werd de prijs uitgereikt aan de rooms-katholieke kapel aan de Plasweg in IJsselmuiden. Vorig jaar ging de prijs naar de muziektent op het Assendorperplein in Zwolle.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |