Gemeente Zevenaar


16-06-2010: Tevredenheid hoger onder klanten gemeente Zevenaar

Uit een onderzoek naar de tevredenheid van klanten komt de gemeente Zevenaar goed uit de bus. Zo geven bezoekers van de publieksbalies de gemeente een 7,8, net iets boven het landelijk gemiddelde. Ze zijn vooral tevreden over de vriendelijkheid en deskundigheid van de medewerkers. Ook op afhandeltermijnen en parkeergelegenheid scoort Zevenaar goed. Van de 98 onderzochte gemeenten levert dat een 20e plaats op; een jaar eerder stond Zevenaar nog op plaats 61.

Â

De gemeente Zevenaar is volop bezig om de dienstverlening aan haar inwoners verder te verbeteren. Door daar regelmatig onderzoek naar te doen, wordt duidelijk of er vooruitgang wordt geboekt en op welke onderdelen verbetering nodig is. Het helpt ook om dat met andere gemeenten te vergelijken. Dat is nu gebeurd met deze âBenchmark Publiekszakenâ waaraan Zevenaar voor de tweede keer meedeed. In het onderzoek is niet alleen de tevredenheid gemeten, maar is ook gekeken naar bepaalde kengetallen. Zoals de prijs van producten en diensten en de openingstijden.

Â

Klanttevredenheid
De klanttevredenheid van de bezoekers is door TNS NIPO gemeten nà de verhuizing van de publieksbalies naar het BAThuis, eind maart van dit jaar. De nieuwe huisvesting blijkt dus goed gewaardeerd te worden. Uit het onderzoek komt wel naar voren dat de balies in Zevenaar minder lang geopend zijn dan het gemiddelde van de andere onderzochte gemeenten (26 uur per week ten opzichte van 29,9 uur). De gemeente heeft dat nu voor een deel ondervangen door het ophalen van reisdocumenten en rijbewijzen ook âs middags mogelijk te maken (tot 17.00 uur m.u.v. de vrijdag en op woensdag tot 19.30 uur). Verder kunnen inwoners in het najaar een aparte afspraak maken voor het aanvragen van deze documenten (op dinsdag- of donderdagmiddag), zodat zij niet meer aan de balie hoeven te wachten. Later dit jaar wordt bovendien bekeken of de reguliere openingstijden verdere uitbreiding vragen.

Â

De tevredenheid over telefonische gesprekken met de gemeente is gestegen. Inwoners geven het gesprek gemiddeld een 7,2, waar dat een jaar eerder nog een 6,6 was. Bellers zijn positief over de vriendelijkheid, deskundigheid en beleefdheid. Verder wordt 90% van de telefoontjes binnen drie keer ârinkelenâ opgenomen.

Â

Verbeterpunt: digitale dienstverlening
Op het gebied van elektronische dienstverlening heeft Zevenaar nog een slag te maken. Landelijk is de doelstelling dat 65% van de dienstverlening via internet kan plaatsvinden. Gemeenten van vergelijkbare omvang scoren nu nog 45,5% en in Zevenaar is dat nog iets lager (41%). De komende tijd wordt er volop aan gewerkt om dat percentage omhoog te krijgen; zo wordt bijvoorbeeld de status van vergunningaanvragen via internet beschikbaar gesteld.

Â

Opvallend is tenslotte dat inwoners de waardering van tarieven op een 6,3 zetten â ongeveer gelijk aan vergelijkbare gemeenten â terwijl de feitelijke prijs juist een stuk làger is. Een boodschappenmandje met een aantal producten kost in vergelijkbare gemeenten ⬠81,81 terwijl dat in Zevenaar ⬠76 is. Blijkbaar is dat onvoldoende zichtbaar bij inwoners.

Â

De gegevens uit dit onderzoek worden gebruikt voor een âverbeteragenda dienstverleningâ die na de zomervakantie verschijnt.

Â