Rijksoverheid


Onze referentie PO/BS/2067108

Datum 16 juni 2010

Lijst van vragen van de leden De Krom, Dezentjé Hamming-Bluemink, Van Miltenburg (allen VVD)

Hierbij zend ik u, mede namens de minister voor Wonen, Wijken en Integratie het antwoord op de vragen van de Kamerleden De Krom, Dezentjé Hamming- Bluemink en Van Miltenburg (allen VVD) van uw Kamer inzake uitspraken van de nieuwe bestuursvoorzitter van de As Siddieq-basisschool over homoseksualiteit.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2010Z06957.

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

mr. A. Rouvoet

a
na 1 van 4 Pagi





Antwoorden op de schriftelijke vragen van de Kamerleden De Krom, Dezentjé Hamming-Bluemink, Van Miltenburg (allen VVD) van de Tweede Kamer der

Staten-Generaal aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voor Onze referentie Wonen, Wijken en Integratie (ingezonden d.d. 19 april, kenmerk 2010ZO6957). PO/BS/2067108


1. Vraag: Kent u het artikel "Ik vertel over christenen en joden " waarin een interview met de heer Kudret Camdere, de nieuwe bestuursvoorzitter van de As Siddieq-basisschool in Amsterdam wordt weergegeven?

Antwoord: Ja.


2. Vraag: Wat vindt u van de uitspraak van de heer Camdere dat een homoseksuele leraar zich wel op deze school zou kunnen aanmelden, maar dat hij denkt dat deze niet worden aangenomen? Hoe verhoudt deze uitspraak zich tot de Algemene Wet Gelijke Behandeling en de zogenaamde "enkele feit- constructie, waaruit volgt dat een instelling niet het recht heeft een leraar te weigeren vanwege het enkele feit dat hij homoseksueel is?

Antwoord: Zie het antwoord onder 3.


3 Vraag: Is het waar dat de uitspraken van de heer Camdere in strijd zijn met de wet, wanneer zij worden omgezet in beleid van de school? Zo ja, heeft u op basis van de uitspraken van de bestuursvoorzitter vertrouwen in de beleidslijn die de school momenteel schrijft waarin dit soort "kwesties" wordt voorgelegd? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Bijzondere scholen mogen functie-eisen stellen die nodig zijn voor de verwezenlijking van de grondslag. Deze functie-eisen mogen echter niet zover gaan dat de school onderscheid maakt op grond van het enkele feit van homoseksuele gerichtheid. Indien een leraar niet aangenomen wordt, alleen vanwege zijn homoseksuele gerichtheid dan is dat niet in overeenstemming met de wet. Het is aan de rechter en/of aan de Commissie Gelijke Behandeling om in een concreet geval te bepalen aan de hand van de specifieke omstandigheden of met de functie-eisen onderscheid wordt gemaakt op grond van het enkele feit van homoseksuele gerichtheid. De Inspectie van het Onderwijs ziet toe op de kwaliteit van het onderwijs en op het naleven van de wettelijke voorschriften. Voor zover het in de beleidslijn van de school gaat om gedragsvoorschriften voor het personeel, ziet de inspectie toe op de naleving van de regelgeving rond de wettelijke medezeggenschap zodat de medezeggenschapsraad haar wettelijke taken (zie in dit verband artikel 11 onder g, artikel 12, het eerste lid onder d, en leerlingen artikel 10, onder c van de Wet medezeggenschap op scholen) kan uitvoeren. Voor zover beleid tot uitdrukking komt in de schoolregels voor leerlingen, ziet de inspectie toe op het schoolklimaat en burgerschap, waaronder aspecten als strijdigheid met basiswaarden van de democratische rechtsstaat en de bevordering van de basiswaarden.

Pagina 2 van 4






4 Vraag: Wat vindt u van het feit dat de kinderen van de As Siddieq-school volgens de heer Camdere krijgen onderwezen dat homoseksualiteit in de

Islam niet geoorloofd is en niet verenigbaar is met hun grondslag? Hoe Onze referentie verhoudt zich dit tot de wettelijke taak van scholen om bij te dragen aan PO/BS/2067108

burgerschap en sociale integratie?

Antwoord: Een school op religieuze of levensbeschouwelijk grondslag mag op deze grondslag gebaseerde opvattingen hebben over homoseksualiteit en deze opvattingen in het onderwijs tot uitdrukking brengen. De inspectie ziet er op toe dat de school invulling geeft aan de wettelijke opdracht tot bevordering van actief burgerschap en sociale integratie. Dit houdt onder meer in dat er op wordt toegezien dat het onderwijs van de school ook bij het tot uitdrukking brengen van de grondslag in het onderwijs niet in strijd is met de basiswaarden van de democratische rechtsstaat, zoals verdraagzaamheid, begrip en non-discriminatie en dat de school deze basiswaarden bevordert. Concreet betekent dit dat de school in het onderwijs mag aangeven homoseksualiteit vanuit haar religieuze uitgangspunten af te wijzen. Dit betekent ook dat een actieve invulling moet worden gegeven aan bevordering van basiswaarden die vanwege voornoemde opvatting in het gedrang zouden kunnen komen.


5. Vraag: Deelt u de mening dat de uitspraken van de heer Camdere zorgen baren over de integratie van kinderen die de As Siddieq-school bezoeken, doordat zij lessen krijgen die in strijd zijn met de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat, zoals gelijkheid tussen man en vrouw en homo en hetero?

Antwoord: Zie de vorige antwoorden.


6. Vraag: Is het waar dat alle bekostigingssancties richting de As Siddieq- school begin deze maand zijn ingetrokken? Zo ja, op basis waarvan?

Antwoord: Ja, de inspectie heeft in de afgelopen periode intensief toezicht uitgeoefend op de bevordering van burgerschap en sociale integratie in het onderwijs van de As Siddieq-school. De inspectie heeft onlangs vastgesteld dat de school thans voldoet aan de wettelijke eisen op dit punt. De inspectie heeft tevens aangegeven dat voorzetting van het ingezette proces noodzakelijk is en ziet daar op toe. Onderdeel van dit toezicht is, zoals eerder aangegeven, ook de invulling die de school geeft aan de bevordering van basiswaarden van de democratische rechtsstaat zoals gelijkwaardigheid, begrip en verdraagzaamheid. Ik verwijs verder naar het vorige antwoord en mijn brief aan uw Kamer van 1 april jl. (Tweede Kamer, vergaderjaar 2009-2010, 32123 VIII, nr. 120).

Pagina 3 van 4






7. Vraag: Bent u bereid op basis van de uitspraken van de heer Camdere een waarschuwing te geven aan de As Siddieq-school en mogelijk opnieuw sancties

te treffen wanneer deze school zich blijft afzetten tegen de kernwaarden van Onze referentie de Nederlandse rechtstaat, Zo nee, waarom niet? PO/BS/2067108

Antwoord: Zie de vorige antwoorden.

Pagina 4 van 4






---- --