Politie Hollands Midden

Inzet videoauto verhoogt pakkans asociale weggebruiker

Politie Hollands Midden, 17-06-2010 o Politie Hollands Midden heeft sinds 2009 de beschikking over een videoauto. Het afgelopen jaar heeft de videoauto al meerdere keren zijn nut bewezen. Asociaal verkeersgedrag is aangepakt.

Afgelopen maand nog werd de videoauto op de Vriezenweg in Leimuiden ingehaald door een motorrijder. Op de Vriezenweg geldt een maximumsnelheid 60 km/u is, de motorrijder reed maar liefst 153 km/u! Zijn rijbewijs kon de motorrijder inleveren.

Inzet in hele regio De videoauto wordt ingezet in de hele regio van Politie Hollands Midden, waarbij de nadruk ligt op extreme snelheidsovertreders en asociaal verkeersgedrag. Groot voordeel van de videoauto is dat overtreders direct geconfronteerd kunnen worden met hun gedrag. De beelden van de overtreding zorgen voor minder discussie en geven beter inzicht in de verkeersonveiligheid die een overtreding veroorzaakt.

Bekende locaties De videoauto rijdt de hele regio rond, maar kan ook worden ingezet op een plaats waar bekend is dat er vaak en gevaarlijke verkeersovertredingen worden gemaakt. Zo is in maart 2010 op de Engelendaal het rijbewijs van een motorscooter ingevorderd. De scooter kwam naast de videoauto staan bij het verkeerslicht, en trok bij groen licht met hoge snelheid op. Hij reed met meer dan 100 km/u over de kruising, terwijl de maximumsnelheid 50 km/u is. Na het stopteken trachtte hij achter de videoauto door de berm te keren. Zijn rijbewijs was hij kwijt.

Resultaten 2010 tot nu toe Pijltje Dertien rijbewijzen zijn dit jaar al ingevorderd. De dertien bestuurders overtraden de maximum snelheid met meer dan 50 km/u.

Pijltje Ruim honderd keer hebben agenten van de videoauto proces-verbaal opgemaakt voor snelheidsovertredingen tussen de 30 en 40 km/u boven de geldende maximumsnelheid.

Pijltje Zon 270 keer hebben agenten van de videoauto proces-verbaal opgemaakt voor overige ernstige verkeersovertredingen, zoals het negeren van het rode licht, het rijden over een doorgetrokken streep, onvoldoende afstand houden, etc.