D66

donderdag 17 juni 2010

EP keurt nieuwe regels informatie op voedingsverpakkingen goed

"Nieuwe Europese regels zorgen ervoor dat de consument straks heldere en betere informatie op voorverpakte voedingsmiddelen krijgt", Gerben Jan Gerbrandy (D66) is tevreden over de stemming vandaag in het Europees Parlement over de nieuwe plannen voor etikettering.

De verordening komt in de plaats van alle verschillende regels en richtlijnen die er nu in Europa zijn voor vermelding van bestanddelen en etikettering.

"Als de plannen worden ingevoerd dan kan de consument met een oogopslag zien hoe veel calorieën, suiker, zout en vet in voorverpakte producten zitten."

Gerbrandy is opgelucht dat het voorstel om met kleurcodes aan te geven of een product goed is voor de consument het niet heeft gehaald. "D66 vindt dat de politiek ervoor moet zorgen dat burgers juist geïnformeerd worden maar we moeten ze niet via het etiket opvoeden in wat ze wel of niet moeten eten.".

Hij vindt de verplichte herkomstbenaming geen verbetering. De sociaal-liberaal voorziet problemen met de verplichting voor producenten om te vermelden waar een ingrediënt vandaan komt. "Voor het maken van tomatenpuree worden vaak tomaten uit verschillende landen gebruikt. Wat moet je er dan als producent op zetten?".

Ook vindt hij het teleurstellend dat fastfoodketens niet worden verplicht om op hun producten de bestanddelen te vermelden. "Als we in Europa overgewicht willen tegen gaan dan zullen consumenten toch op z'n minst informatie op de producten van een fastfoodrestaurant moeten kunnen bekijken."