Gemeente Twenterand


Twintig essen vervangen aan Linthorstlaan

De gemeente Twenterand is van plan om aan de Linthorstlaan, voor het stuk tussen de Krijgerstraat en de Grensweg, twintig grote essen te vervangen door nieuwe bomen van de 1^e grootte (bomen die hoger kunnen worden dan 14 meter). Dit gebeurt op plekken waar dit mogelijk is na verlening van een kapvergunning.

Door stevige wind zijn in 2009 bij de grote essen verschillende takken gebroken. Ook zijn tijdens de controle in 2009 de bomen als attentiebomen aangemerkt vanwege de aanwezigheid van paddenstoelen op veel wortelaanzetten. Die paddenstoelen leven namelijk van dood hout. Bovendien gaat het om zaaddragende essen, die breukgevoeliger blijken te zijn dan later geplante essensoorten.

De combinatie van boomsoort, leeftijd en het verhoogde risico van takbreuk en wortelrot, leiden ertoe dat de bomen vervangen moeten worden door nieuwe bomen. Voor de nieuwe bomen wordt gedacht aan zo'n vijftien esdoorns ( Acer x freemanii `Celzam' Celebration ).

Bewoners van de Linthorstlaan en Krijgerstraat zijn via een brief op de hoogte gesteld over deze voorgenomen werkzaamheden van de gemeente. Bij deze brief is een tekening gevoegd met daarop de bomen die worden verwijderd en de bomen die blijven staan.

De vergunningsaanvraag wordt deze week in gemeentecontact gepubliceerd. Als de vergunning wordt verleend, dan starten de werkzaamheden in augustus/september.