Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie M.P.A. van Oosterhout

Titel proefschrift
Business Agility and Information Technology in Service Organizations
---

Promotors:
Prof.dr.ir. E. van Heck

---

Datum
17 juni 2010 13:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM)

IT instrument om slagvaardiger te worden binnen partner-netwerken

Veel bedrijven kampen met kloof tussen nodige en werkelijke slagvaardigheid

Met gestandaardiseerde IT-capaciteiten kunnen bedrijven hun slagvaardigheid sterk vergroten. Dit stelt Marcel van Oosterhout in zijn proefschrift Business Agility and Information Technology in Service Organizations (Zakelijke slagvaardigheid en informatietechnologie in service-organisaties). Hiervoor is echter een hoog niveau van kwaliteit en uitwisseling van data nodig, terwijl veel organisaties met gedateerde systemen werken, waarbij de complexe structuur de benodigde vernieuwing in de weg staat. Van Oosterhout promoveert op donderdag 17 juni 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Van Oosterhout onderzocht 35 organisaties in vier bedrijfssectoren en drie overheidssectoren. Ook deed hij een aantal case-onderzoeken binnen een service-organisatie.
In de huidige marktomstandigheden moeten service-organisaties steeds meer samenwerken binnen partner-netwerken. Concurrentie verschuift van individuele organisaties naar het netwerk. Maar voor dergelijke genetwerkte organisaties zijn nieuwe bedrijfsmodellen nodig die gebaseerd zijn op slagvaardigheid van de bedrijven bij het detecteren van en snel reageren op bijzonder onzekere gebeurtenissen in de markt die een kans of een bedreiging kunnen vormen.
Prijzenoorlogen, snel veranderende eisen van klanten, nieuwe wet- en regelgeving en reorganisaties zorgen voor veel onzekerheid en worden beschouwd als sterke drivers voor de behoefte aan zakelijke slagvaardigheid. Binnen deze dynamische netwerken zijn `quick-connect' mogelijkheden en het uitwisselen van data met (veranderende) bedrijfspartners een noodzaak voor het succes van het bedrijf op lange termijn.

Het onderzoek toont aan dat in veel organisaties het bestaan van gedateerde `legacy' systemen en complexe IT-architectuur de prestaties in slagvaardigheid van het bedrijf hindert. Dit veroorzaakt `business agility gaps', een kloof tussen benodigde en werkelijke slagvaardigheid van een bedrijf.
Deze 'gaps' ontstaan onder meer door een gebrek aan standaardisatie in IT en aan gebrek aan kwaliteit in data. Een gebrek aan afstemming tussen de zakelijke behoeften en mogelijkheden van IT is ook een belemmering voor de slagvaardigheid. In veel organisaties wordt IT per afdeling georganiseerd, of per functioneel gebied (in zogenaamde bedrijfszuilen).

Het onderzoek van Van Oosterhout bevestigt eerdere onderzoeken, die uitwezen dat een hoger niveau van volwassenheid van de bedrijfsbrede IT architectuur ook een hoger niveau van slagvaardigheid ondersteunt (Ross et al, 2006).
Daarnaast lijken de resultaten uit te wijzen dat de managers hun bedrijfsprocessen en IT beter kunnen herstructureren naar een wederzijds afhankelijke cyclus die detectie, reageren en leren door het gehele bedrijf heen ondersteunt.
Van Oosterhout concludeert dat naast de rol van IT, het sociaal kapitaal een belangrijk element is in respons op zeer onzekere gebeurtenissen. Dit kan een gebrek aan slagvaardigheid compenseren op het gebied van IT, waar veel service-organisaties mee te kampen hebben door het doorbreken van de grenzen en restricties van informatiesystemen door middel van menselijke relaties.

Het PhD-onderzoeksproject van Van Oosterhout wordt uitgevoerd binnen het Erasmus Doctoraal Programma in Business & Management, georganiseerd door ERIM. Het Erasmus Research Institute of Management (ERIM) is het gezamenlijke onderzoeksinstituut van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en de Erasmus School of Economics (ESE) aan Erasmus University Rotterdam.