Gemeente Enschede

Universiteit Twente en gemeente Enschede accoord over ontsluiting Kennispark

Verwijdering viaduct Hengelosestraat niet langer struikelblok

Vandaag, 17 juni, hebben het College van Bestuur van de Universiteit Twente en B&W van Enschede een intentieverklaring getekend over de manier waarop Kennispark in de toekomst beter bereikbaar kan worden. Er is overeengekomen dat er een onderzoek wordt gestart naar de mogelijkheid een betere noordelijke ontsluiting van Het Kennispark te realiseren en tevens een verkeersknelpunt in Enschede Noord op te lossen. De Universiteit Twente is bereid mee te doen aan een onderzoek naar het meest wenselijke tracé.
Hierin ziet het college conform haar programma aanleiding door te gaan met de reconstructie van de Hengelosestraat en het verwijderen van het viaduct. Gezamenlijk wordt hiermee een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van Kennispark.

Beide partijen willen met volle kracht doorgaan met de uitbreiding van Kennispark en zien de reconstructie van de Hengelosestraat met groot vertrouwen tegemoet. De nieuwe ontsluiting moet de Weerseloseweg met de Hengelosestraat verbinden. De studie is gericht op het trace, de inrichting en de aansluiting op de bestaande wegen. De weg zou eventueel aan de oostelijke rand van de campus kunnen komen en dan zodanig moeten worden aangelegd dat de onderzoeken die de universiteit uitvoert in het nanolab en andere laboratoria geheel trillingsvrij blijven. Verder wordt gekeken naar de ontwikkeling van meer openbaar vervoer en het terugdringen van het autogebruik. Tevens is aangegeven dat de UT en Kondor Wessels Projecten volop doorgaan met de ontwikkeling van het gebouw Langezijds op de campus tot The Gallery.

In Kennispark werken de Universiteit Twente, de provincie Overijssel en de gemeente Enschede namens de Netwerkstad Twente samen. Kennispark Twente heeft als doel startende en groeiende kennisintensieve ondernemingen met advies, begeleiding en specifieke regelingen te ondersteunen, de kennis van de Universiteit Twente voor het bedrijfsleven toegankelijk te maken en te zorgen voor een aantrekkelijke vestigingsplek voor kennisintensieve ondernemingen in de onmiddellijke nabijheid van de Universiteit Twente.