Nederlandse Tafeltennisbond


Basisdocument oog-handcoördinatie in concept gereed 17-6-2010

De Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) en Squash Bond Nederland (SBN) werken aan het project oog-handcoördinatie. Doel is de schoolactiviteit van tafeltennisverenigingen en squashclubs te bevorderen. Beide sportbonden doen dat door aan te sluiten bij de beleving van het kind en spelen zodoende in op de ondersteuningsbehoefte van het onderwijs. "Wij willen ons profileren als sporten die bijdragen aan het verbeteren van de oog-handcoördinatie en de opbouw van concentratie", aldus Ingrid Koppelman, hoofd Sport- en productontwikkeling van de NTTB.

Marjolein Boensma, Lotte Masselink, Jana Sauer en Leontien Zonnevijlle studeren fysiotherapie aan Saxion Hogescholen. In Enschede werkten zij vier maanden aan de basis voor het project, namelijk de verdieping in wat oog-handcoördinatie eigenlijk allemaal omvat en hoe kinderen de betreffende vaardigheden steeds beter onder de knie kunnen krijgen. Dit basisdocument heeft een vernieuwend karakter. "Het bevat de bouwstenen om voor elk leeftijd- en ontwikkelingsniveau passende en doelgerichte oefenstof samen te stellen", legt docente Irene Faber uit. "We zijn nu zover dat er voor de groepen 3 tot en met 8 gymlessen zijn ontworpen rondom de thema's oog-handcoördinatie en aandachtssturing. Daarin zit beproefde oefenstof. Twee studentes hebben al een afgeronde opleiding in het bewegingsonderwijs achter de rug en dat vormt voor de methodiek, didactiek en de lesorganisatie een absolute meerwaarde." Oog-hand oefening: bal overspelen met bat

"Nu het basisdocument oog-handcoördinatie gereed is, gaan we aan de hand daarvan verder bouwen", vertelt projectcoördinator Bennie Douwes. "Als sportverenigingen willen we vanzelfsprekend ook onze sport promoten. Daarom ontwikkelen we eenzelfde serie lessen maar dan met bat en bal, lessen die in elke standaard gymzaal zijn te geven." Zo ontstaat er naast een lessenreeks die door de docenten op school kunnen worden gegeven, tevens een lessenreeks waarmee de tafeltennis- en squashclub binnen de gymlessen kan participeren. Daarmee sluiten de NTTB en SBN aan bij de maatschappelijk gewenste ontwikkelingen tussen buurt, onderwijs en sport, zoals die mede door de aanstelling van combinatiefunctionarissen in gemeenten steeds meer vorm wordt gegeven.

In het totale project zitten ook nog het ontwerpen van een eigentijdse variant op de racketsporten, het samenstellen van introductietrainingen bij de club en de opzet voor een vanuit regio's en afdelingen opgebouwd nationaal basisscholierenkampioenschap opgesloten. "We hebben nog ruim anderhalf jaar om het project uit te voeren en we liggen redelijk op schema", resumeert Ingrid Koppelman. Belangrijk is ook de inbedding in de huidige sport- en onderwijskanalen. Dat betekent o.a. overleggen en samenwerken met partners als NOC*NSF, de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) en het sport- en marketingbureau 2Basics. Het eindproduct kan alleen dan succesvol zijn als school en vereniging er ook daadwerkelijk actief mee zijn.

Oog-hand coordinatie: balletje gooien in korven op afstand

Binnenkort ontvangen de vijftien binnen de NTTB genomineerde (schoolactieve) verenigingen bericht om vanaf het najaar van 2010 met het project oog-handcoördinatie in uitvoerende zin aan de slag te gaan. Tafeltennisverenigingen die voor de tweede tranche van opnieuw vijftien clubs in aanmerking willen komen, kunnen contact opnemen met Ingrid Koppelman (koppelman@nttb.nl).

Het project oog-handcoördinatie wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS en sportkoepel NOC*NSF.
Genomineerde (schoolactieve) NTTB-verenigingen eerste tranche: Alexandria, Argus, ATTC, Bit.nl, DTS, FVT, Kracht en Vriendschap, Litac, Megacles, SKF, TafeltennisNijmegen, Taverzo, Tafeltennis Zwolle, VTV Nieuwegein en VVV Leidschendam.

NTTB/BD/IK