Koopkracht: 65-plusser met zorgkosten en klein pensioentje de dupe

17/06/2010 13:12

Unie KBO

Den Bosch 17 juni 2010. Uit de meest recente cijfers van het Nibud blijkt dat de koopkracht voor mensen van 65 jaar en ouder in 2010 is gedaald ten opzichte van 2009. Daarnaast blijkt dat met name de 65-plus huishoudens met zorgkosten en een AOW-uitkering en een klein aanvullend pensioen in hun portemonnee worden getroffen.

NIBUD onderzocht in opdracht van ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB en NVOG de koopkrachtontwikkeling van deze groep ouderen. De ouderenorganisaties ontvingen verontrustende signalen van flinke financiële tegenvallers in 2010. Vooral de resultaten van de ingevulde belastingformulieren over 2009 zorgde voor veel onrust.

De onrust onder ouderen is goed te begrijpen. Allerlei inkomenscompenserende maatregelen komen op verschillende plekken en op verschillende momenten in het jaar. Dit maakt het al met al moeilijk te overzien. Losse inkomensgebeurtenissen veroorzaken een gevoel van teleurstelling, doordat ze niet worden beschouwd in samenhang met andere voor het inkomen relevante zaken. Betere en overheidsvoorlichting vinden de ouderenorganisaties hier op zijn plaats.

(On)gewenste effecten

Uit het NIBUD-rapport blijkt dat de inkomensmaatregelen (o.a. de Wtcg) die het kabinet in 2009 invoerde, over het algemeen het door 'Den Haag' gewenste effect hebben gehad. Mensen met AOW en een hoger aanvullend pensioen gaan in koopkracht over het algemeen meer achteruit dan mensen met alleen AOW. Een uitzondering vormt de groep 65-plussers met zorgkosten, die naast AOW een bescheiden aanvullend pensioen hebben. Dat is een ongewenst effect van het gevoerde beleid. Voor deze laatste groep zullen de ouderenorganisaties bij het kabinet om compensatie vragen.

De koopkracht pakt in 2010 over de hele linie, voor alle groepen ouderen, negatief uit. Daarbij is nog geen rekening gehouden met mogelijk te verwachten kabinetsmaatregelen in verband met het oplossen van de financiële crisis. De ouderenorganisaties vinden het belangrijk dat de koopkracht van 65-plussers bij toekomstige maatregelen niet onevenredig zwaar wordt aangepakt. Dit standpunt zal worden ingebracht bij de kabinets(in)formatie.