Gemeente Leidschendam-Voorburg




Themajaar 2010 `Historische vaarwegen' - programma Zuid-Holland is de meest waterrijke provincie van ons land. De vaarwegen zijn al eeuwen van belang voor handel en transport. De Vliet staat centraal tijdens dit lokale themajaar waarin tal van activiteiten plaatsvinden.

Plaatje de Vliet themajaar

Vlietdagen
Op 17, 18 en 19 september vinden dit jaar voor de vijfde keer de Vlietdagen plaats. Tijdens deze dagen zullen een of meerdere trekschuiten worden ingezet zowel richting Voorburg-Delft als Leidschendam-Leiden. Naast bestaande onderdelen zoals de historische Vlootvaart over de Vliet en een spectaculaire gondelvaart die aansluit bij het themajaar, zal een culinaire dinertocht op het water door topkoks worden verzorgd. Er is verder nog vuurwerk aan de kade, muziek vanaf pontons op het water en allerlei watergerelateerde activiteiten door roei- en zeilverenigingen, scouts en de Aqua Bubbles.

Hofwyck
De tuin van Hofwijck is ruim vijf jaar geleden grotendeels gereconstrueerd naar het ontwerp van Huygens en inmiddels staat het er prachtig en vrijwel volgroeid bij. Reden om het publiek uit te nodigen voor een speciaal arrangement. Tijdens vier zondagmiddagen in juli organiseert Hofwijck een tuinrondleiding, vaartocht met antieke Salonboot en aansluitend een mini-high tea in Oud Hollandse Keuken. Prijs EUR 19,95 (14,95 bij vroegboekkorting). Aanmelden: www.salonbootdenhaag.nl (070) 11.6105) of www.hofwijck.nl.

Bibliotheek
Bibliotheek Voorburg organiseert het hele jaar in samenwerking met het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg en het gemeentearchief een tentoonstelling over de Vliet. De thema's Buitenplaatsen, Industrie en Recreatie komen aan bod. In de tentoonstellingshoek worden tevens foto's geplaatst waar het archief niet alle gegevens van heeft. Bezoekers worden uitgenodigd mee te denken over informatie over deze foto's.

Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg
Het Stadsmuseum organiseert van september t/m november 2010 de tentoonstelling: `Waar- en onwaarheden over de Vliet'. De bezoeker krijgt inzicht in het historisch belang van een vaarweg aan de hand van het verhaal van de Vliet. Naast de geschiedenis van de Vliet wordt ondermeer aandacht besteed aan het ontstaan van de Trekvliet, de invloed van de Gouden Eeuw en de handel rondom de Vliet.