Dienstenbond CNV

Nieuws

17 juni 2010

68% van de werknemers ervaart te weinig ruimte voor eigen ideeën

Onderzoek CNV Dienstenbond naar innovatieklimaat in bedrijven toont positieve relatie aan tussen lengte dienstverband en innovatieklimaat

Hoe langer de werknemer werkt bij dezelfde werkgever, hoe positiever deze het innovatieklimaat beoordeelt en dienovereenkomstig gedrag vertoont. Daarbij is het wel van belang dat de werknemer tijdig wisselt van functie of werkinhoud. Want hoe langer de `functieverblijftijd' duurt hoe negatiever de werknemer wordt over mogelijkheden voor innovaties en de eigen inbreng daarbij. Dat zijn twee conclusies die getrokken worden uit een grootschalig onderzoek dat CNV Dienstenbond in samenwerking met adviesbureau a-advies uitvoerde onder bedrijven en sectoren waar hij actief is. Aan het onderzoek deden 930 respondenten mee. De uitkomsten presenteert CNV Dienstenbond donderdag op het congres `Slim werk in uitvoering'.

Eigen ideeën ondergewaardeerd
32% van de respondenten ervaart een stimulerende werkomgeving, waarin ruimte is om eigen ideeën in te brengen en door te voeren. Dan blijft nog altijd 68% over die minder positief is en te weinig waardering voelt voor eigen inbreng van ideeën. Hierin ligt een belangrijke opdracht voor het bedrijfsleven, want een positief innovatieklimaat vergroot de concurrentiekracht, de arbeidsproductiviteit en het werkplezier.

Financiële dienstverlening positief; supermarkten negatief Uit het onderzoek blijkt dat werknemers uit de financiële dienstverlening bovengemiddeld positief zijn over het innovatieklimaat. Werknemers uit de supermarkten en beveiliging zijn het minst positief. Een op de tien werknemers is uitgesproken negatief in zijn oordeel.

Steun leidinggevende
Wat opvalt in het onderzoek is dat de vereiste steun, die nodig is bij het ontwikkelen en uitwerken van eigen ideeën nagenoeg in alle sectoren wordt gemist. Het is een belangrijke constatering die innovatief gedrag frustreert. Volgens de onderzoekers illustreert dit wellicht de bekende situatie, waarin iemand die iets voorstelt, direct verantwoordelijk gemaakt wordt voor de uitvoering. Zonder dat daarbij gekeken naar wat iemand nodig heeft en wie hem daarbij kan helpen. Dan neemt de bereidheid om met nieuwe ideeën te komen snel af.

Arbeidsrust
Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat een zekere arbeidsrust voor werknemers positief rendeert voor de werkgever. Een negatiever verband is er echter tussen de verblijftijd in een functie en de bereidheid tot innovatie. Dat kan gemiste kansen opleveren voor het bedrijf en vermindering van het werkplezier voor de werknemer. Dit is een relevant risico voor werknemer en werkgever.

Zie voor het onderzoeksrapport de bijlage hieronder