D66

donderdag 17 juni 2010

Walvisjacht moet verboden blijven

Gerben Jan Gerbrandy (D66) wil dat Europese lidstaten garanderen dat de EU het verbod op de walvisjacht handhaaft. In het Europees Parlement is vandaag gesproken over de aankomende vergadering van de Internationale Walvis Commissie (IWC), eind deze maand in Marokko.

Het Europarlementslid is bezorgd over het voorstel dat daar besproken zal worden om het moratorium op de walvisvangst op te heffen. Het verbod is in 1986 opgelegd, maar er zijn drie landen die onder het mom van "wetenschappelijk onderzoek" walvissen jagen en dat zijn Noorwegen, IJsland en Japan.

"De commerciële walvisjacht vormde een ernstige bedreiging voor veel soorten walvissen en daarom ben ik fel gekant tegen elke beweging in die richting. De enige walvisjacht die toegestaan mag worden is door inheemse volkeren en dan alleen voor lokaal gebruik.".

Maar er moet vooral een einde komen op "wetenschappelijke walvisvaart" buiten het toezicht van de IWC. Ook wil Gerbrandy de verzekering dat de kosten voor de handhaving voor rekening van de landen met een walvisvloot moeten komen.