Nyenrode en TU Delft combineren business en IT techniek

17/06/2010 13:24

Nyenrode Business Universiteit

Vraag en aanbod onderwijsmarkt beter matchen

Breukelen, 17 juni 2010 - Nyenrode Business Universiteit en TU Delft (Top Tech) combineren business en IT. Als eersten in Europa introduceren zij een Executive Master in Business Administration (Executive MBA) in Business and IT. De samenwerking tussen de universiteiten is interessant omdat Nyenrode zich profileert op business en management en de TU Delft goed presteert in technisch onderwijs. Onder de Europese beroepsgroep van Chief Information Officers (CIO's) is grote behoefte aan een dergelijk programma. Het programma is daarom met de CIO community ontwikkeld.

Het is voornamelijk opgezet vanwege de mismatch tussen vraag en aanbod in de Europese onderwijsmarkt. IT gerichte opleidingen zijn vaak heel technisch, terwijl bedrijven vragen om business georienterende IT vaardigheden. Veel MBA programma's besteden daarentegen weer te weinig aandacht aan IT.

Deze mismatch werd door de Europese Commissie in 2008 al gezien als de belangrijkste vertragende factor in de uitvoering van het e-skills deel van de Lissabon agenda. Deze is erop gericht om de kennisachterstand rond informatietechnologie met de rest van de wereld te verkleinen en zo de concurrentiekracht, groei en banen in Europa te vergroten. De EC wil de achterstand van Europa op met name Azië en de VS in de toepassing van IT technologie in het bedrijfsleven inlopen.

Het programma bestaat uit losse modules. Hierdoor kunnen de deelnemers de onderdelen selecteren waarin zij het meest geinteresseerd zijn. De 'executive modular MBA in Business en IT' start in oktober 2010 met twee modules in Nederland. Daarna wordt het programma met extra modules in andere business schools en universiteiten in Europa aangeboden.

De ontwikkeling van de leergang leidt tot groot enthousiasme van Nederlandse en Europese CIO's. Zij vragen al jaren om een dergelijke opleiding. 'Men is er lang niet altijd van bewust dat de meeste business vanadaag de dag bij uitstek IT gedreven is", stelt Hennie Wesseling, voorzitter van het CIO platform Nederland en één van de ondersteuners van het programma.

Over Nyenrode business Universiteit

Nyenrode Business Universiteit is de oudste en enige particuliere universiteit van Nederland. De organisatie werd in 1946 voor en door het bedrijfsleven opgericht.

Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op een carière in een managementfunctie binnen een internationale omgeving en hecht grote waarde aan sociaal bewustzijn en duurzaam leiderschap.

Over Delft-Toptech

Delft TopTech, School of Executive Education van de TU Delft, biedt Masteropleidingen en managementtrainingen met een internationale uitstraling en reputatie op het gebied van energie, ecology, informatietechnologie, telecommunicatie, petroleum, retail, ruimtevaart, transport en veiligheid. De programma's zijn bestemd voor managers en organisaties bij overheid en bedrijfsleven die hun innovatievermogen willen vergroten. Met kennis uit de universiteit en best practises uit het bedrijfsleven sluit Delft TopTech de kloof tussen technologie en business.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (