Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van donderdag 17 juni

Alkmaar, 17-06-2010 o 13.00 uur

Politie doet drugsvangst

Drie verdachten en vier miljoen aan drugs

Stede Broec, woensdag 16 juni

Met de aanhouding van drie mannen uit Hoorn en Wervershoof en de inbeslagname van drugs met een straatwaarde van ruim vier miljoen euro heeft de recherche in West-Friesland een grote slag geslagen.

De zaak kwam aan het rollen toen de politie op 26 februari een tip kreeg dat een verdachte vrachtwagen bij een bedrijfsloods stond aan de Nijverheidsweg in Medemblik. Bij een zoeking in de loods werden ruim honderd kilo heroïne, ruim vijftig kilo cocaïne en ruim twee kilo amfetamine aangetroffen. De drugs werden in beslag genomen.

De 40-jarige eigenaar van de loods uit Wervershoof is aangehouden voor handel in harddrugs en handel in hennep. Hij wordt ook verdacht van de handel in hennepplantjes (stekken) en apparatuur zoals lampen, filters en pompen. Bij een controle van zijn auto op 2 juni in de Beemster werden ruim vijfhonderd stekken gevonden. Het onderzoek bracht ook een klant in beeld die proces-verbaal heeft gekregen voor het bezit van ruim zestig kilo hennep. Ook zijn diverse hennepplantages opgerold.

Voor de harddrugs in de loods zijn verder twee mannen uit Hoorn van 37 en 43 jaar aangehouden. Zij zijn maandag aangehouden en zijn woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Alkmaar. Die heeft beslist dat zij nog zeker veertien dagen langer vast moeten blijven. Ze zitten in beperkingen. De Wervershover moet donderdag op Raadkamer komen.

Op diverse plaatsen is huiszoeking gedaan en het onderzoek wordt voortgezet, waarbij meer aanhoudingen niet worden uitgesloten.

Politie controleert fietsen op middelbare scholen

Medemblik-Stede Broec, woensdag 16 juni

De politie heeft op woensdagmiddag een controle uitgevoerd op drie middelbare scholen in Medemblik en Stede Broec. De controle leverde drie gestolen fietsen op. Drie personen werden aangehouden.

Fietsendiefstal is een van de speerpunten van de politie. Het klinkt zo alledaags dat mensen zich vaak niet realiseren hoe groot het probleem van de fietsendiefstal is. Jaarlijks worden er zon 5500 fietsen in Noord-Holland Noord gestolen. Als je uitgaat van de waarde van een nieuwe fiets is de schade groot. De politie pakt de fietsendiefstal aan door veel controles op fietsen uit te voeren. Er zijn een aantal kenmerken benoemd waar gestolen fietsen vaak aan voldoen, zoals een doorgeslepen of verwijderd origineel slot. Als de politie een persoon op zon fiets zien rondrijden, dan worden bestuurder en fiets gecontroleerd. Bijna dagelijks worden gestolen fietsen op deze manier teruggevonden. Het is alleen jammer dat niet ieder slachtoffer melding maakt van van fietsendiefstal, want vaak kan een gestolen fiets om die reden niet aan de rechtmatige eigenaar worden teruggegeven.

Gistermiddag werd op drie scholen, in samenwerking met de schoolleiding, een controle uitgevoerd door zes politiebikers. De actie bestond uit het controleren van fietsen in de fietsenstallingen van de scholen. Verdachte fietsen werden geïsoleerd van de andere fietsen en voorzien van een label en formulier en in een aparte afgesloten ruimte bewaard totdat de leerling(e) die bij de fiets hoorde zich meldde. Bij een aantal fietsen was er geen sprake van een strafbaar feit. Zo bleek een paar keer het slot te zijn doorgezaagd omdat de leerling(e) het sleuteltje verloren was.

Bij drie fietsen bleek sprake te zijn van een gesignaleerde fiets. Dit zijn fietsen waar ook een aangifte van diefstal bij was. Drie personen zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau, waar de zaak verder is uitgezocht. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Dubbel pech

Enkhuizen, woensdag 16 juni

Dubbel pech voor een 15-jarig meisje uit Enkhuizen. Ben je net onderweg naar school om je examenuitslag te halen terwijl je weet dat je gezakt bent, kom je onderweg ook nog eens de politie tegen die je fiets controleert. En niet zonder reden, want de fiets had alle kenmerken van een gestolen fiets: een doorgeslepen slot en een verwijderd framenummer. Het meisje wist overigens dat de fiets gestolen was.

Om het meisje niet te laat op school te laten zijn, werd een afspraak gemaakt voor het verhoor op een later tijdstip. De fiets werd in beslag genomen. Tegen het meisje wordt proces-verbaal opgemaakt voor diefstal of heling.

Heler fiets aangehouden

Alkmaar, donderdag 17 juni

Op donderdagmorgen omstreeks 10.20 uur zag de politie een 18-jarige jongen uit Alkmaar fietsen op de Moddermanstraat in zijn woonplaats. Bij controle bleek de fiets geen origineel werkend slot te hebben. Bovendien was het framenummer doorgekrast. De fiets werd in beslag genomen. De politie hield de bestuurder aan wegens heling of diefstal van de fiets. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Politie vordert rijbewijzen in

Regio, woensdag 16 juni

De veiligheid in het verkeer is een belangrijk aandachtspunt voor de politie. De verkeersveiligheid is van veel factoren afhankelijk, zoals de inrichting van wegen, het onderhoud aan voertuigen en (niet onbelangrijk) het rijgedrag van bestuurders. De politie let vooral op het laatste onderdeel door dagelijks verkeerscontroles te houden. Snelheid is daarbij een van de speerpunten. Controles op snelheid vinden langs gevaarlijke wegens plaats met behulp van fotografische radarapparatuur. Maar ook op andere plaatsen wordt gecontroleerd door politiemedewerkers met van uit de hand te bedienen radarapparatuur (lasergun) of met onopvallende voertuigen. In drie gevallen reed de bestuurder van een voertuig zo snel dat hij een bekeuring kreeg en zijn rijbewijs moest inleveren.

Wervershoof Op woensdagmiddag omstreeks 16.15 uur reed een bromfietser over de Dirk Bijvoetweg in Wervershoof. De 16-jarige jongen uit Wervershoof werd geklokt met een snelheid van 82 km per uur. Ter plaatse was een snelheid van 45 km voor een bromfiets toegestaan. Een forse snelheid voor een bromfiets waar ook nog een passagier op vervoerd wordt. Het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd.

Callantsoog Op woensdagavond omstreeks 20.00 uur werd een 46-jarige man uit Schagerbrug op de Nieuweweg in Callantsoog geklokt met een snelheid van 124 km per uur. Ter plaatse mag niet harder worden gereden dan 60 km per uur. Omdat de man meer dan 50 km te hard reed, werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerhugowaard Op woensdagmiddag omstreeks 16.45 uur werd een 50-jarige man uit Warmenhuizen op de Oostdijk in Heerhugowaard geklokt met een snelheid van 124 km per uur. Ter plaatse mag niet harder worden gereden dan 60 km per uur. Omdat de motorrijder meer dan 50 km te hard reed, werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Politie vordert rijbewijs in van drankrijder

De Koog, donderdag 17 juni

Op donderdagmorgen omstreeks 03.50 uur controleerde de politie op de Californieweg in De Koog een 36-jarige automobilist uit Den Haag. De controle vond plaats na een tip van een getuige die had gezien dat de bestuurder, na omstandig te hebben overgegeven, het terrein van een bungalowpark opreed. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies maar liefst 770 ug/l. Dat is drieënhalf keer het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l. (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. De man bleek in 2006 en 2007 al eerder te zijn gepakt voor het rijden onder invloed (respectievelijk 790 en 560 ug/l).

Heiloo, donderdag 17 juni

Op donderdagmorgen omstreeks 00.40 uur vorderde de politie het rijbewijs in van een 17-jarige jongen uit Heiloo die op de Kennemerstraatweg in zijn woonplaats werd gecontroleerd. De jongen reed op een snorfiets en bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 400 ug/l. Aangezien het hier om een beginnend bestuurder ging, mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies derhalve ruim vier maal het voor hem geldende maximum. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Politie kondigt controles aan

Castricum, donderdag 17 juni

De politie gaat de komende tijd gerichte controles houden in Castricum. Aanleiding voor de controles zijn een aantal klachten van omwonenden dat automobilisten onverantwoord hard rijden op de Kleibroek, de Soomerwegh en de Geesterduinweg waardoor gevaarlijke situaties ontstaan bij zebrapaden. In het contact met een van de klagers bleek recent een tweejarig kind bijna overreden te zijn.

Bestuurders worden gewaarschuwd voor deze controles. Boetes kunnen oplopen tot 160 euro.

Politie controleert aanhangwagens

Zwaag, woensdag 16 juni

Op woensdag werd een verkeerscontrole gehouden op de Hondsdraf in Zwaag. Acht politiestudenten controleerden voornamelijk op het gebruik van aanhangwagens. In totaal kregen 36 bestuurders een bekeuring wegens het rijden met onafgedekte lading (waardoor deze op de weg kon waaien), defecte of niet goed werkende verlichting en gladde banden.

Politie zoekt getuigen van inbraak in school

Venhuizen, donderdag 17 juni

Op donderdagmorgen omstreeks 02.00 uur werd er ingebroken in een schoolgebouw aan de Sint Lucasstraat in Venhuizen. De inbrekers gingen er vandoor met een flatscreen. Omdat de monitor met een kabel vastzat aan de tafel waar het op stond, werd door de inbrekers de tafel omgegooid. Hierdoor ontstond schade aan de computer die ook op de tafel stond. De schooldirectie doet aangifte.

De politie is op zoek naar getuigen van deze inbraak. De politie in Westfriesland is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Politie zoekt getuigen van inbraak in een woning

Hoorn, woensdag 16 juni

Op woensdagmiddag werd tussen 13.00 en 16.45 uur ingebroken in een woning aan de Hogerbeetsstraat in Hoorn. Bij de inbraak werden onder anderen sieraden buitgemaakt.

De inbrekers kwamen het pand binnen door de achterdeur te forceren. Het gehele pand werd doorzocht. Uit het pand werd onder anderen een kluisje ontvreemd waarin geld, sieraden en munten zaten. De politie is op zoek naar getuigen die tussen genoemde tijdstippen verdachte personen, mogelijk met een kluisje, hebben zien lopen in de omgeving van de Hogerbeetsstraat. De politie in Hoorn is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Joyriding eindigt tegen paal

Blokker, donderdag 17 juni

Op donderdagmorgen omstreeks 01.50 uur zag de politie een wit bestelbusje rijden. Om de bestuurder te kunnen controleren, werd een stopteken gegeven. De bestuurder had andere plannen, haalde de politieauto in en ging er vandoor. In Blokker reed de bestuurder een doodlopend gedeelte van de Westerblokker in en kwam abrupt tot stilstand tegen een betonnen paal.

In de auto zat een 16-jarige jongen uit Haarlem en een eveneens 16-jarig meisje uit Heerhugowaard. De auto bleek niet verzekerd te zijn. Vermoedelijk heeft de eigenaar van de auto ook geen toestemming verleend om met de auto te gaan rijden, zodat er sprake is van joyriding. Overigens bleek de bestuurder in een proeftijd te zitten wegens een eerder geval van joyriding. De verdachten zijn aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Politie waarschuwt voor oplichters

Castricum, woensdag 16 juni

De politie waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als politieagent.

Op woensdagmiddag kreeg een 82-jarige man bij zijn woning aan de Beverwijkerstraatweg bezoek van een man die klusjes voor hem wilde doen. Terwijl hij aan de praat gehouden werd bleek een tweede man de woning in te zijn gegaan. Toen de bewoner de gordijnen zag bewegen en naar binnen liep, zag hij een man staan die met zijn handen in de portemonnee van het slachtoffer zat. De man gaf aan van de politie te zijn en de pincode van de pinpas van het slachtoffer te moeten veranderen. Daarvoor moest de pinpas van het slachtoffer worden opgestuurd. In de portemonnee zat ook een briefje met de pincode. Na het vertrek van beide mannen bleek er geld van de rekening van het slachtoffer te zijn opgenomen.

De politie waarschuwt voor de praktijken van deze oplichters. Zowel de politie als medewerkers van de bank komen niet bij woningen langs om pinpassen op te halen. Verder adviseert de politie om nooit de pincode bij de pinpas te bewaren.

Eventuele getuigen of slachtoffers worden verzocht contact op te nemen met de politie, tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Man raakt gewond aan hoofd

Nibbixwoud, donderdag 17 juni

Op donderdagmorgen raakte een 36-jarige man uit Zwaagdijk-West gewond aan zijn hoofd in een boomgaard aan de Deureweg in Nibbixwoud. De man was bezig met het plaatsen van betonnen palen, waarlangs draden worden getrokken als steun voor fruitbomen. Een paal hing in een kraantje, maar viel eruit. Deze raakte het hoofd van het slachtoffer. De man moest voor behandeling van zijn hoofdwonden worden overgebracht naar het Westfries Gasthuis in Hoorn.