Ministerie van Verkeer en Waterstaat

De opening van de tentoonstelling Terra Nova

Toespraak | 11-06-2010 | De Kunsthal, Rotterdam | Minister Camiel Eurlings

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Sinds ik wereldkundig heb gemaakt dat de politiek het binnenkort een tijdje zonder mij moet doen, word ik opvallend vaak gevraagd voor culturele aangelegenheden. Ik weet niet zeker of er een causaal verband is, maar het lijkt erop alsof de buitenwereld zich inspant om mij alvast een beetje te laten wennen aan mijn post-ministeriële leven. Waarvoor dank!

Serieus: van alle uitnodigingen die ik de afgelopen tijd kreeg, was dit de mooiste. Omdat deze prachtige tentoonstelling op werkelijk magnifieke wijze Hollands glorie, verbindt met kunst met een grote K.

De Koos van Oord collectie is pure chemie. Het resultaat van het samenspel tussen de opdrachtgever - het prachtbedrijf Van Oord - en de opdrachtnemer - de virtuoze kunstenaar Jeroen Hermkens. Hermkens: een eigentijdse Van Gogh. Hoewel... Vincent van Gogh heeft nooit een cent verdiend aan zijn schilderijen. Ik neem aan dat het in dit geval wat anders is geregeld.

Eerst wil ik nog iets kwijt over de opdrachtgever. Dames en heren, wat een fantástisch bedrijf, dat Van Oord. Dát is nou iets waar we in Nederland met recht trots op mogen zijn. Het songfestival werd dit jaar weer een drama, en of we zullen presteren op het WK voetbal moet nog blijken, maar Nederland is in ieder geval wel wereldkampioen waterwerken. Met familiebedrijf Van Oord in de spits!

Het was betrokken bij de bouw van de Afsluitdijk, bij de Oosterscheldekering, bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Er wordt geen kust versterkt, geen strand verbreed, geen duin verhoogd, of Van Oord is van de partij.

En dan heb ik alleen nog maar het binnenland genoemd. Over de hele wereld wordt Van Oord erbij gehaald als er echte vakmensen nodig zijn. In India, in Singapore, in Hongkong. Ik denk aan de eilanden voor de kust van Dubai. Ik heb gezien wat u doet in Rusland, ik ben twee keer met Van Oord in Brazilië geweest. Dan merk je dat je op reis bent met een mondiale koploper.

En ook nu weer, met die vreselijke olieramp in de Golf van Mexico, draagt Van Oord samen met Deltares bij aan het vinden van werkbare oplossingen. Van Oord praat een beetje en doet heel veel. Dit bedrijf werkt echt aan een betere wereld. De mensen van Van Oord weten waar ze het over hebben. Wat een deskundigheid, wat een betrokkenheid. Daar moet Nederland het van hebben. Ik heb daar groot respect voor.

En ook deze tentoonstelling laat zien wat een bijzonder bedrijf Van Oord is. Nog nooit eerder heeft een Nederlands bedrijf zo'n uitzonderlijke opdracht gegeven. Natuurlijk zijn er in de maritieme sector in de loop der eeuwen veel rederijen geweest die trots een schip aan de vloedlijn lieten schilderen. En natuurlijk hebben de Rotterdamse havenbaronnen een grote naam opgebouwd als kunstverzamelaars. Denk alleen maar aan Van Beuningen, van het museum hier vlakbij. En natuurlijk bestaan er losse schilderijen van grootse waterprojecten, zoals de Deltawerken.

Maar dit, wat hier is neergezet, is nog niet eerder vertoond. Jeroen Hermkens kreeg de opdracht om alle activiteiten van Van Oord vast te leggen. Gewoon, op z'n Rotterdams. `Schilder maar gewoon wat we doen.' En verder kreeg hij de vrije hand. Want bij Van Oord begrijpen ze dat kunst alleen maar in vrijheid tot stand kan komen. En ook dat zegt me veel over de kracht van de opdrachtgever.

Ik hoorde dat Hermkens onmiddellijk heeft gewaarschuwd: ,,Denk erom, ik doe géén schepen aan de vloedlijn.'' Maar dat was ook helemaal niet de bedoeling.

En Hermkens heeft woord gehouden. Het is robuust, het is industrieel en het is artistiek tegelijkertijd wat we hier zien. Hij heeft anderhalf jaar lang dag en nacht keihard gewerkt aan deze verzameling schilderijen, tekeningen en litho's. De kunstenaar heeft zich laten inspireren door de innovatieve kracht van Van Oord. Hij heeft zelf ook iets geheel nieuws neergezet.

Met verf, met houtskool en met de litho-pers heeft hij een indrukwekkende reportage gemaakt in die aantrekkelijke Nederlandse maritieme sector.
Dit is een tijdsbeeld dat energie en vooruitgang uitstraalt. Als ik de schilderijen zie, dan ruik ik de smeerolie en de zee, ik hoor de motoren zoemen en ik voel de wind. De Koos van Oord collectie moet wel elke Nederlander in het hart raken: het sterkste dat ons land te bieden heeft, is vastgelegd door een van de beste kunstenaars die we in huis hebben.

Dames en heren,
Ik wil graag Koos van Oord en Jeroen Hermkens van harte geluk wensen met deze prachtige en vernieuwende verzameling. Ik spreek hier graag de hoop uit dat de Van-Oord-vonk bij heel veel mensen zal overslaan en dat deze prachtige kunstverzameling steeds weer nieuwe toeschouwers inspiratie zal geven.

Verwante onderwerpen


* Minister