Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

en nieuw fietspad

Hoogheemraadschap werkt aan veilige wegen

Lekker skeeleren

Afgelopen woensdag kleurde de Burgerweg in gemeente Zijpe voor een uurtje oranje: Zo'n 40 kinderen van basisschool Sint Joseph lieten zich tijdens deze WK-maand van hun beste voetbalkant zien. Met als thema `laat de bal maar rollen' werden er zes wedstrijden op het nieuwe fietspad gespeeld. Dé unieke kans om als eerste op het nieuw gelegde asfalt een balletje hoog te houden. Dit allemaal ter gelegenheid van de opening van de verbeterde Burgerweg en het nieuwe vrijliggende fietspad, aangelegd door wegbeheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

De schoolkinderen waren ingedeeld in zes groepen: kleuters, onderbouw en bovenbouw én jongens en meiden apart. Als eerst mochten de allerkleinsten, de onderbouw en de meiden van de bovenbouw hun kunsten vertonen: slalommend om pionnen zo snel mogelijk het parcours op het fietspad afleggen. En tot slot als laatste de jongens van de bovenbouw. De bal hooghouden en zo snel mogelijk naar de finish lopen waar de beide bestuurders, Kees Stam van het hoogheemraadschap en wethouder Piet Marees, ze opwachtten. Voor de allersnelsten per groep was er een gesigneerde wk-bal.

Na afloop van de wedstrijden openden de kinderen samen met de bestuurders de weg en het fietspad. De oranje colonne liep naar de nieuwe fietsbrug en onder luid gejoel werd het oranje lint doorgeknipt en mochten twee afgevaardigden van de school de bal laten rollen.

Twee projecten gecombineerd

De Burgerweg is een belangrijke doorgaande route, vooral in de zomermaanden is het druk vanwege de strandrecreatie. De weg was in slechte staat en daarnaast ook erg smal voor auto's om veilig te kunnen passeren in drukke tijden. Om het vrijliggende fietspad te kunnen maken is de sloot langs de weg gedempt met zand. Hierdoor is ook ruimte gekomen om de Burgerweg zelf te verbreden en opnieuw te asfalteren. Het vrijliggende fietspad zorgt ervoor dat fietsers, én vooral schoolgaande kinderen, veilig van Tuitjehorn naar de kust kunnen fietsen. De fase die nu gereed is, loopt van de Westfriese Omringdijk tot gemaal A langs de Burgerweg. Voor fase twee zijn de voorbereidingen al in volle gang. De werkzaamheden zelf starten vanaf 2012.