KNHS

Nederlandse dressuurruiters halen verpletterend uit in landenwedstrijd 17 juni 2010
Edward Gal - Totilas

ROTTERDAM (KNHS) - Tijdens het Rotterdamse CHIO stond vrijdagochtend de Grand Prix op het programma en de resultaten van de beste drie ruiters tellen mee voor het landenklassement. Met Edward Gal (Harskamp) en Moorlands Totilas, Adelinde Cornelissen (Beilen) met Jerich Parzival en Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) en Hunter Douglas Sunrise op de eerste drie plaatsen in het individuele klassement verpletterde Nederland de concurrentie. Hans Peter Minderhoud (Harskamp), die met Exquis Nadine op de zesde plek eindigde, leverde ook een topprestatie. Als zijn resultaat had meegeteld en het resultaat van Gal niet, zou Nederland ook de landenwedstrijd ruimschoots winnend hebben weten af te sluiten. Deze uitslag is representatief voor de kracht van de top van de Nederlandse dressuur elite.

Ook deze Grand Prix werd in het kader van een FEI proefproject beoordeeld door zeven juryleden, die op zeven verschillende plekken langs de piste zaten. Daarnaast werden de gegeven punten nog eens beoordeeld door een drietal supervisors.

De Nederlandse gezichten lachten allen even breed na hun rit in het matig gevulde ruiterstadion dat in het Kralingse bos is verrezen. En terecht, want alle vier de Nederlandse combinaties leverden een topprestatie. Niet dat de perfectie bereikt is, maar deze observatiewedstrijd geeft alle vertrouwen dat in de aanloop naar de WEG in Kentucky op kleine onderdelen nog vooruitgang geboekt kan worden, om daar tot absolute topprestaties te komen.

Hans Peter Minderhoud reed voor Nederland als eerste. "Ik ben heel blij met mijn score, maar misschien nog wel gelukkiger met de laatste lijn. Op die lijn wilde Exquis Nadine nog wel eens last van spanning krijgen. Daardoor verloren we op dat afsluitende onderdeel vaak punten, maar vandaag was deze spanning helemaal weg en waren we in staat om ook daar het maximale eruit te halen. Ik vond het een mooie gezette proef, waarbij naar mijn gevoel de pirouettes gezetter werden uitgevoerd als vroeger. In die pirouettes wilde Nadine nog wel eens versnellen, maar nu bleef ze mooi gecontroleerd in het ritme. Ze weet echt wat ze moet doen en was van begin tot einde helemaal op mij geconcentreerd", aldus Minderhoud.

Even tevreden was Imke Schellekens-Bartels. "We reden een foutloze proef. De absolute topvorm is er nu nog niet, maar Sunrise is wel precies op schema zo aan het begin van het buitenseizoen. Zo moet er nog iets meer power in de draf komen en ook piaffe en passage kunnen iets expressiever. Maar uit ervaring weet ik dat dit tijdens het wedstrijdseizoen beter wordt. De pirouettes waren klein, terwijl de series waren zoals het hoort. Groot en mooi naar boven gesprongen", aldus Imke.

Adelinde Cornelissen was heel erg blij over de prestatie die zij wist neer te zetten. "Ik gen zo blij dat Parzival gedurende de hele wedstrijd zo relaxed bleef, waardoor hij heel fijn te rijden was. De combinatie van relaxed lopen met behoud van de expressie is natuurlijk het streven, maar je moet het ook maar weten te realiseren. Doordat er bij Parzival absoluut geen sprake was van spanning kon ik heerlijk rondrijden en ik hoefde hem in het geheel niet bij de les te houden, omdat hij van het begin tot het einde uiterst geconcentreerd bleef. In de zigzag hadden we een klein foutje en in de laatste lijn werd hij even terughoudend, maar ik ben blij dat we de vorm die we het afgelopen jaar tijdens het EK in Windsor hadden bijna weer te pakken hebben", aldus Cornelissen, die geplaagd werd door een hevige buikgriep.

De laatste ruiter van het Nederlandse team was Edward Gal met Moorlands Totilas. De trainer van deze combinatie Nicole Werner was zeer ingenomen met de prestatie die haar pupil had geleverd. "Er zaten een paar kleine storingen in de proef, die puntjes hebben gekost, maar het waren echt minimale foutjes. Het goede is dat Edward en Totilas juist de progressie boekten op de onderdelen waar we thuis tijdens de training de accenten op hebben gelegd. De wissels om de twee waren perfect en de overgangen van piaffe en passage werden uiterst sterk uitgevoerd. Ik denk dat zij tienen moeten hebben gekregen voor de pirouettes. De zigzag moet ook hoge punten hebben opgeleverd", aldus Werner, die er nog eens de nadruk oplegde dat Totilas de nodige wedstrijden moet lopen om ervaringen op te doen. "Totilas heeft al heel veel gewonnen, maar in relatief weinig wedstrijden. Het maakt een groot verschil of je met een paard thuis traint of bijvoorbeeld hier in Rotterdam binnenrijdt. Dat brengt toch spanningen met zich mee en daar moeten we vanaf", zei Werner.

Ook bondscoach Sjef Janssen tenslotte was een tevreden mens. "Alle vier de combinaties hebben hun niveau gehaald en daar kan ik alleen maar heel blij mee zijn", aldus Janssen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chio.nl

Uitslag dressuur internationaal Grand Prix:


1) Edward Gal (Harskamp) - Totilas (v. Gribaldi) - 82.705%
2) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Jerich Parzival (v. Jazz) - 78.480%
3) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Sunrise - 74.225%
6) Hans Peter Minderhoud (Hooge Mierde) - Exquis Nadine (v. TCN Partout) - 72.644%

Foto's: www.melissen.net