Provincie Overijssel



Over twee jaar 11 aardgas en groengas-stations

17 juni 2010

De provincie Overijssel kent samen met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en andere provincies, regio's en gemeenten bijna EUR 3,6 miljoen subsidie toe aan nieuwe vulpunten met schone brandstoffen. In Overijssel is er subsidie voor 5 groen gas tankstations. Bovendien overweegt de provincie om een 6e tankstation mogelijk te maken. De bijdrage van de provincie Overijssel is minimaal 360.000 euro.

"Dat doen we om een goede spreiding van tankstations in Overijssel te krijgen. Doordat we samen met andere provincies investeren in een landelijk netwerk van groen gas tankstations, wordt rijden op groen gas steeds aantrekkelijker, " zo vertelt gedeputeerde Theo Rietkerk van Ruimte, Wonen en Milieu. "Het is jammer dat de landelijke stimulerings- en fiscale maatregelen voor alternatieve brandstoffen tegenstrijdig lijken. Zo geldt sinds dit jaar gelukkig een zeer gunstig fiscaal beleid voor elektrische voertuigen. Voor andere alternatieven, die net zo duurzaam zijn, zoals het rijden op groen gas, geldt een gunstig accijnstarief vreemd genoeg niet. Dat is vreemd, want auto's op aardgas of groen gas zijn nu al overal verkrijgbaar. Bovendien is rijden op groen gas klimaatneutraal, omdat het afkomstig is van bijvoorbeeld mest en gft-afval."

Door de investering van de provincie komen er in Overijssel straks in elk geval 5 groen gas tankstations bij: in Zwolle, Wesepe, Staphorst, Goor en Heino. De provincie heeft hiervoor 360.000 euro bijgedragen aan de landelijke subsidieregeling. Een zesde tankstation in Hardenberg kwam net niet in aanmerking voor subsidie, maar is zo kansrijk dat de provincie overweegt om hiervoor een extra subsidiebijdrage 80.000 euro vrij te maken. Hiermee komt het aantal aardgas- en groen gas tankstations in Overijssel op twaalf. Er zijn nu al groen gas- en aardgastankstations in Steenwijk, Zwolle, Hengelo (2), Enschede en Almelo. Landelijk zijn er, als de nieuwe tankstations gerealiseerd zijn, in 2012 ongeveer 120 tankstations voor aardgas en groen gas.

De subsidies voor de tankstations zijn beschikbaar gesteld via het subsidieprogramma Tankstations Alternatieve Brandstoffen (TAB). Dit programma is een gezamenlijk initiatief van het Ministerie van V&W, de provincies Noord-Holland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg, de plusregio Stadsgewest Haaglanden en het Openbaar lichaam Regio De Vallei (samenwerkingsverband van de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen). Bedrijven konden tot 13 maart 2010 een subsidieaanvraag indienen.

Meer informatie?

Meer informatie over het subsidieprogramma Tankstations Alternatieve Brandstoffen staat op www.agentschapnl.nl/tab.