Grafische Bedrijfsfondsen



Pensioenfondsen door landencrisis terug bij af Ook PGB weer onder de 105% (jun 2010)

Nederlandse pensioenfondsen zijn na een goed beursjaar weer terug bij af. Ook PGB, dat vorig jaar een rendement behaalde van 16%, zag haar dekkingsgraad teruglopen van 110% eind 2009 naar 102% eind mei 2010. Het terugdringen van de tekorten bij de overheden in Europa en de Verenigde Staten en twijfels over de financiële soliditeit van landen leidt tot onzekerheid over de toekomstige ontwikkeling van de economie.

De verslechtering van de financiële positie wordt voor een deel veroorzaakt door dalende koersen op de aandelenmarkten en in belangrijkere mate door de sterk gedaalde rente. Ook de toename van de levensverwachting speelt pensioenfondsen parten. Ze moeten de pensioenen langer uitkeren en daar nu meer geld voor opzij zetten. Alle pensioenfondsen hebben hier last van. De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen bedroeg volgens de toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) eind mei 98%. Eind vorig jaar was dat nog 109%. Bij een dekkingsgraad van 100% hebben pensioenfondsen precies genoeg in kas om pensioenen te kunnen betalen, maar geen geld om de prijsontwikkeling te kunnen volgen. PGB verhoogt de pensioenen bij een dekkingsgraad van ongeveer 120%.

Het bestuur heeft de toezichthouder laten weten dat de dekkingsgraad eind mei onder het vereiste minimumniveau van ongeveer 105% is uitgekomen. Eind maart had PGB de DNB juist laten weten dat het voor de derde keer in successie aan het einde van een kwartaal boven de kritische grens van 105% was uitgekomen. Op grond daarvan was het kortetermijnherstelplan ingetrokken. De directe dreiging van aanvullende herstelmaatregelen, waaronder de korting van pensioenen, was daardoor van tafel.

PGB zal nu vóór 1 augustus 2010 opnieuw een kortetermijnherstelplan opstellen waarin wordt aangegeven hoe het denkt het tekort in te kunnen lopen.