Stimulans innovatieve projecten gezondheidssector

17/06/2010 14:50

Brabantse Ontwikkelings Maatschappij NV (BOM)

Bedrijven en onderzoekscentra in de regio's Nederland, België, Engeland, Duitsland en Denemarken werken samen en stellen hun topfaciliteiten beschikbaar aan mkb-bedrijven in de gezondheidsector en medische technologie. Inmiddels maken al 36 mkb-bedrijven gebruik van de mogelijkheid om een klein innovatieproject uit te laten voeren door een top onderzoeksfaciliteit in één van de deelnemende regio's. Zij hebben hiervoor ieder een voucher ter waarde van 6.000 euro ontvangen. Uit dit project genaamd FASILIS (Facility Sharing in Life Sciences) is nu 216.000 euro uitgekeerd aan innovatieve bedrijven.

Bedrijven die zich bezig houden met productontwikkeling op het gebied van gezondheid hebben steeds vaker specialistische apparatuur nodig om te kunnen innoveren. Apparatuur die vaak te duur is om zelf aan te schaffen. Deze apparatuur is wel in de laboratoria van multinationals en universiteiten aanwezig, maar is dan weer slecht toegankelijk voor andere bedrijven. Bovendien zijn echte topfaciliteiten dun gezaaid: niet alles is in één regio of in één land aanwezig. Door internationaal verbindingen te leggen komt er een brede waaier van mogelijkheden beschikbaar voor bedrijven.

De N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) is initiatiefnemer en projectleider van FASILIS. Het project maakt onderdeel uit van het Interreg-IVB programma voor Noordwest-Europa van de Europese Commissie en wordt gefinancierd door de Europese Commissie en regionale partners waaronder de provincie Noord-Brabant

Praktijk

Een van de deelnemende bedrijven aan het project is BerkelBike uit 's-Hertogenbosch. Dit bedrijf maakt een kruising tussen een handbike en een ligfiets. Rik Berkelmans van BerkelBike "het aankoppelen van onze BerkelBike aan de eigen rolstoel blijkt, ondanks dat we het al en paar keer hebben aangepast, voor een aantal van onze klanten lastig. Wij zetten de voucher in om een Europese top werktuigbouwkundige aan dit probleem te laten werken".

De vouchers

Bedrijven die interesse hebben in een FASILIS voucher kunnen nog tot 30 juni 2010 een aanvraag indienen. Hiervoor kunnen ze contact opnemen met de BOM. De contactinformatie is te vinden op www.fasilis.eu. Bedrijven kunnen op de website ook zoeken in de database met 95 top R? faciliteiten in Noordwest-Europa.





http://www.fasilis.eu