Technische Universiteit Eindhoven

Nederlands informaticaonderzoek behoort tot wereldtop

Geplaatst: 17 juni, 2010

Internationaal draait het Nederlandse informaticaonderzoek mee aan de wereldtop. Dat staat in het rapport van een internationale visitatiecommissie die het informaticaonderzoek van negen Nederlandse universiteiten onder de loep nam. De TU/e staat in dit rapport, dat deze week verscheen, op plaats drie.

Binnen de Eindhovense faculteit Wiskunde & Informatica zijn negen onderzoeksgroepen beoordeeld, over de periode 2002 tot en met 2008. De commissie beoordeelde het onderzoek op kwaliteit, productiviteit, relevantie en haalbaarheid. Gezamenlijk halen de Eindhovense groepen een algemene score van 4,5 op een schaal van 5.

De groepen Architectuur van Informatiesystemen van prof.dr.ir. Wil van der Aalst en Algoritmiek van prof.dr. Mark de Berg behaalden voor alle criteria de hoogste score. De groep van prof.dr.ir. Jack van Wijk (Visualisatie) miste daar net een half punt voor.

TU/e-hoogleraar dr.ir. Jan Friso Groote is gelukkig met de uitkomsten. Als voorzitter van de landelijke kamer voor informaticaonderwijs en
-onderzoek heeft hij mede het initiatief ervoor genomen. "Aan de TU/e hebben we al onze groepen laten visiteren. Ook de jonge groepen die nog in de opbouwfase zitten. Dat is strategisch wellicht niet handig, maar wij waren dan ook niet uit op een zo hoog mogelijke score. Wij willen echt weten hoe onze peers tegen ons onderzoek aankijken en daarna kijken we wat we daarin herkennen en wat we ervan meenemen." Zo gaat bijvoorbeeld de structuur veranderen. Groote: Binnenkort zullen we de negen bestaande leerstoelen onderbrengen in vier secties."