Gerechtelijke organisatie

Werkstraf voor fietsongeval met dodelijke afloop

Alkmaar, 17 juni 2010 - De rechtbank Alkmaar heeft een werkstraf van tachtig uur opgelegd aan een 46-jarige man die op 3 augustus 2008 een fietsongeval veroorzaakte. Hierdoor overleed een 87-jarige vrouw. De verdachte reed op zijn racefiets over de Westfriesedijk in een waaierformatie van ongeveer dertien racefietsers met een snelheid van veertig kilometer per uur op twintig á dertig centimeter afstand van zijn voorganger. Volgens de verdachte kon hij niet langs zijn voorganger kijken en kon hij de fietsende bejaarde vrouw voor hem niet zien. Toen hij de vrouw van achteren passeerde, heeft hij haar met zijn bovenlichaam geraakt, waardoor zij is gevallen van haar fiets en uiteindelijk anderhalve dag later aan haar verwondingen overleed.

De verdachte achtte zich niet schuldig aan het ongeval, omdat hij door zijn voorgaande ploeggenoten niet was gewaarschuwd voor de aanwezigheid van het latere slachtoffer. De rechtbank is echter van oordeel dat de verdachte als individuele verkeersdeelnemer een eigen verantwoordelijkheid heeft voor zijn gedrag in het verkeer. De verdachte had ook aangevoerd dat het slachtoffer er direct na het ongeval niet zo ernstig aan toe leek te zijn en er geen causaal verband is vast te stellen tussen het verkeersongeval en de dood van het slachtoffer. De schouwarts heeft echter geconcludeerd dat het inwendige letsel als gevolg van het ongeval hoogst waarschijnlijk tot haar dood heeft geleid. De bevindingen van de schouwarts laten geen ruimte voor een reële andere doodsoorzaak.

Bij de bepaling van de hoogte van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de verdachte een blanco strafblad heeft. De rechtbank verwijt verdachte dat hij door te hard en te dicht op elkaar en met onvoldoende zicht te rijden, voor zijn eigen sportbeleving keuzes heeft gemaakt die voor andere verkeersdeelnemers een zeer gevaarlijke situatie creëerden. Voorts gaat de rechtbank ervan uit dat verdachte, die heeft verklaard voorzichtiger te zijn gaan racefietsen na het dodelijke ongeval, lering heeft getrokken en zijn verkeersgedrag heeft aanpast. Daarom heeft de rechtbank de door het openbaar ministerie gevorderde voorwaardelijke werkstraf van veertig uur met een proeftijd van twee jaar niet opgelegd.

Bron: Rechtbank Alkmaar Datum actualiteit: 17 juni 2010 Naar boven