De Nederlandse Bank

Nieuw toezichtkader voor kleine verzekeraars op komst

Nieuwsbericht

Datum 17 juni 2010

Eind 2012 gaat voor verzekeraars het nieuwe Europese toezichtkader Solvency II gelden. Kern van Solvency II is risicogebaseerd toezicht: aard en omvang van de risico's bepalen de hoogte van de toezichteisen en -inzet. Sommige verzekeraars vallen buiten de reikwijdte van de nieuwe richtlijn vanwege hun branche en/of geringe omvang. Voor deze verzekeraars komt er Solvency II Basic: een toezichtkader dat in opzet vergelijkbaar is met Solvency II maar meer op maat is toegesneden.

De invoering van risicogebaseerd toezicht zal voor verzekeraars een wenselijk geachte cultuuromslag op verschillende fronten met zich meebrengen. De sector kon tot 16 juni reageren op het beoogde toezichtraamwerk dat beschreven is in het 'Consultatiedocument Solvency II Basic'.

Toezichtmodel op hoofdlijnen bekend

Het toezicht op kleine- en natura-uitvaartverzekeraars zal onder meer het volgende omvatten:

* Kwantitatieve toezichteisen: berekening van een op maat en branche toegesneden kapitaaleis (SCR), alsmede een minimumwaarde daarvan (AMCR). De minimumwaarden moeten nog worden vastgesteld. Ze worden zo berekend dat ze aansluiten bij de huidige bedragen voor het minimumgarantiefonds en voldoen aan enkele randvoorwaarden, zoals het voorkomen van toetredingsbelemmeringen.
* Waardering van de balans op marktwaarde.
* Kwalitatieve toezichteisen: om risico's te kunnen meten en beprijzen is het onder andere nodig dat er een goed systeem van risicomanagement aanwezig is en dat de financiële functies, ook in kleine verzekeringsondernemingen, goed belegd zijn. Voor kleine verzekeraars worden hiervoor duidelijke en eenvoudige uitgangspunten geformuleerd. In vergelijking met het toezicht op grotere verzekeraars (Solvency II) worden er tal van vereenvoudigingen doorgevoerd.

Om deze globale eisen concreet in te vullen, heeft DNB voor dit najaar tien workshops met de sector ingepland.

Grenzen aan het prudentieel toezicht

Er zijn zo'n 175 kleine en/of natura-uitvaartverzekeraars die buiten het reguliere Solvency II raamwerk vallen. Circa honderd verzekeraars komen te vallen onder het Solvency II Basic, het vereenvoudigde toezichtraamwerk, terwijl zo'n 75 zeer kleine verzekeraars ook daar buiten zullen staan. Binnen de groep van verzekeraars waarvoor Solvency II Basic gaat gelden, zijn er ongeveer dertig instellingen die nu nog vrijstellingen hebben (zogenoemde VOW-2 regime) maar straks voor het eerst actief met DNB-eisen te maken krijgen. Deze verzekeraars zullen voldoende gelegenheid krijgen zich voor te bereiden op de nieuwe eisen. Voorafgaand aan de invoering krijgen zij bijvoorbeeld workshops aangeboden en voor de eerste jaren na invoering zullen er overgangsmaatregelen worden genomen.

Een specifieke groep van zo'n 75 zeer kleine, vrijgestelde onderlinge verzekeraars zullen buiten de reikwijdte van het toezicht van DNB vallen, omdat de kosten van risicogebaseerd toezicht voor deze groep hoger worden geacht dan de baten.

---