Wageningen Universiteit en Researchcentrum

17 jun 2010
Nummer: R

De stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) wil glasaal gaan uitzetten in de Nederlandse binnenwateren als oppepper voor de kwijnende palingstand. Een sympathiek gebaar, vindt hoogleraar Aquacultuur Johan Verreth aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, maar succes is niet gegarandeerd.

'DUPAN wil serieuze hoeveelheden glasaal in onze binnenwateren uitzetten. Dat is een leuk initiatief. Het water staat de sector aan de lippen, maar toch proberen ze wat aan het probleem te doen.

Het is moeilijk te zeggen of het zoden aan de dijk zet. Als het klopt dat zo'n twaalf tot twintig procent van de glasaal uiteindelijk volwassen wordt, zoals de stichting zegt, dan is dat best veel. Dan is de kans groot dat er straks meer paling in onze binnenwateren zwemt. Zo kun je nog een beetje vissen en een beetje kweken.

Met de paling in Europa gaat het al lang heel slecht. Waarschijnlijk veroorzaakt een combinatie van factoren de dramatische teruggang van de palingpopulatie. Maar eigenlijk weten we er gewoon heel weinig van. Dan is het heel zuur als de politiek een oplossing probeert te vinden door één bepaalde doelgroep, de vissers en kwekers, te benadelen.

Ook waterkrachtcentrales vermalen heel veel vis en daar kun je wellicht meer aan doen dan nu geprobeerd wordt. En wat gebeurt er in zee? Vorig jaar kwam er opeens veertig procent meer glasaal in Frankrijk binnen. We begrijpen niet wat de oorzaak is. Maar het staat als een paal boven water dat de afname van de glasaal die vanuit zee de binnenwateren opzwemt dramatisch is. We moeten wel wat doen.

Als de palingverkoop in Nederland helemaal stilvalt is dat een drama, want dan verdwijnt er een stuk van onze cultuur. De markt verdwijnt dan mogelijk definitief. Daarom is het goed de consumptie van paling op beperkte schaal te handhaven.

De echte oplossing voor het probleem is om paling te gaan voortplanten en kweken in gevangenschap. Zo kun je de wilde populatie verzorgen en laten herstellen. De gedomesticeerde dieren gebruik je voor consumptie.' | Hans Wolkers

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl.