Gemeente Soest

Verslag en agenda van de gemeenteraad

17 juni 2010

Op donderdag 10 juni 2010 heeft de gemeenteraad van Soest vergaderd. Hieronder vindt u een verslag van deze bijeenkomst om u op de hoogte te houden van wat er behandeld is.

---

DE RAAD

Vragen aan het College van B en W

In de Ruimte en Staringlaan

Soest 2002 heeft vragen gesteld over de bouw van woningen op het terrein In de Ruimte en over de verdere ontwikkeling van het terrein aan de Staringlaan. De vragenstellers hebben er moeite mee dat er voor beide onderwerpen door het college van B & W anders wordt besloten (niet bouwen van woningen), zonder de gemeenteraad daarin te betrekken.

Een motie van teleurstelling over de wijze waarop het college van B & W het besluit heeft genomen over In de Ruimte werd door 23 van de 28 raadsleden ondersteund. Een motie met een verzoek aan het college van B & W om alsnog met een haalbaar plan te komen, is aangehouden. Wethouder Harry Witte heeft toegezegd relevante informatie voor de raadsleden ter inzage te leggen.

---

Programmaverantwoording 2009

De gemeenteraad heeft ingestemd met het vaststellen van de Programmaverantwoording (jaarrekening) 2009. Het overschot van ongeveer EUR 2,6 miljoen wordt toegevoegd aan de reserve.
---

DE RONDE

Voorjaarsnota 2010

De Voorjaarsnota geeft een actueel financieel beeld over het verloop van de begroting. Het jaar 2010 sluit naar verwachting met een klein positief saldo. De jaren erna lopen tekorten op van ongeveer EUR 0,9 miljoen in 2011 naar ongeveer EUR 1,4 miljoen in 2013. In deze bijeenkomst zijn verduidelijkende vragen gesteld aan het college van B & W. Behandeling in de Raad vindt plaats tijdens een extra raadsvergadering op 22 juni 2010.

---

De gemeenteraad vergadert Op 17 juni 2010

Op donderdag 17 juni 2010 komt de gemeenteraad bij elkaar. Wij nodigen u uit voor de Ontmoeting met presentaties en bijeenkomsten over diverse onderwerpen en de Ronde met een inhoudelijke bespreking (zonder het innemen van standpunten). Hieronder vindt u een korte toelichting op de onderwerpen die aan de orde komen.

---

Ontmoeting 19.00-19.30 uur

De Groene Berg

De Vereniging De Groene Berg heeft de raad verzocht om een presentatie te mogen houden over haar initiatief. Via zogenaamd Collectief Particulier Opdrachtgeverschap willen zij binnen drie jaar woningen ontwikkelen in Soest. De vereniging koopt dan één of meer kavels en onwikkelt daar samen met een architect en een procesbegeleider woningen. Daarna kopen de leden van de vereniging de woningen tegen kostprijs.

---

Ronde 19.30-20.00 uur

Bestemmingsplan Weegbreestraat (Lidl)

Het doel van het bestemmingsplan is het mogelijk maken van een kleine uitbreiding van de begane grondlaag ten behoeve van een supermarkt (Lidl). Daarnaast worden extra parkeervoorzieningen langs de Weegbreestraat mogelijk gemaakt. Tegen het bestemmingsplan is één zienswijze ingediend.

De indieners van de zienswijze maken zich zorgen over lichtoverlast, geluidsoverlast, parkeeroverlast en vervuiling.

In deze Ronde is er gelegenheid voor de indieners om de zienswijze toe te lichten. Voor de Raad is er gelegenheid om verduidelijkende vragen te stellen, voordat tot besluitvorming wordt overgegaan (Raad 23 juni 2010).

---

Ontmoeting 20.00-20.30 uur

Duurzaamheidsplan 2010-2014

Door middel van het voorliggende Duurzaamheidplan 2010-2014 wil de gemeente Soest samen met de inwoners van Soest en Soesterberg vorm geven aan de realisatie van een duurzamer Soest in de komende jaren. In het plan zijn 4 thema's (wonen, werken, leefomgeving en gemeentelijke organisatie) benoemd waarvoor concrete doelen gesteld worden.

Duurzaamheidsplan

Het onderwerp is in februari 2010 besproken. Deze bijeenkomst is bedoeld om de Raad in de nieuwe samenstelling bij te praten over het proces en het voorliggende resultaat. Daarna vindt besluitvorming plaats in de Raad van 23 juni 2010.

---

Ontmoeting/Ronde 20.30-21.30 uur

Voorontwerpbestemmingsplan Boerenstreek Overhees

Het bestemmingsplan omvat de wijken Boerenstreek en Overhees en het tuincentrum 't Vaarderhoogt. Het gebied is ruim 10 hectare groot en bevat circa 2.800 woningen

Het voorontwerp heeft ter inzage gelegen. Daarop hebben 70 personen gereageerd. De meeste reacties gaan over het Van Oest-terrein aan de Clemensstraat, omdat de indieners zich richten tegen te intensieve bebouwing.

In deze bijeenkomst kunnen personen die gereageerd hebben nog een korte reactie geven. Na deze toelichting zal een gedachtewisseling plaatsvinden over het voorontwerp. Na deze behandeling komen alle stappen opnieuw aan de orde bij de volgende fase: het ontwerpbestemmingsplan.

---

Ronde 21.45-22.45 uur

Waterberging De Wiek

De gemeente Soest en enkele externe partners hebben overeenstemming bereikt over de manier waarop in het gebied De Wiek (bij bedrijventerrein De Grachten) natuur, waterberging en wonen kunnen worden gecombineerd. In totaal wordt 14 hectare nieuwe natuur ontwikkeld, als onderdeel van de Ecologische Hoofd Structuur.

Binnen die 14 hectare nieuwe natuur wordt ook een waterbergingslocatie gerealiseerd. Het landgoed Pijnenburg verkoopt de grond voor de waterberging aan de gemeente Soest in ruil voor (beperkte) bouwmogelijkheden. Vóór 1 juli 2010 dient er duidelijkheid te zijn of het plan door kan gaan. Het voorstel wordt besproken in de Ronde en besluitvorming is voorzien in de Raad van 23 juni 2010.
---

EXTRA RAADSVERGADERING OP 22 JUNI

Collegeprogramma 2010-2014

Op dinsdag 22 juni is er om 19.30 uur een extra raadsvergadering. Tijdens deze raadsvergadering wordt het collegeprogramma 2010-2014 behandeld.

Het collegrprogramma 'Soest, waar iedereen meetelt'
---

Voorjaarsnota 2010

Zoals aangegeven bij de behandeling van de Voorjaarsnota in de Ronde van 10 juni, wordt de gemeenteraad op 22 juni gevraagd hiermee in te stemmen.

Naar raadsagenda 17 juni 2010