'Kirgizische regering moet veilig transport van noodhulp garanderen'

17/06/2010 16:08

ICCO

Een week na het begin van de gevechten in het zuiden van Kirgizië, hebben honderdduizenden inwoners dringend behoefte aan humanitaire hulp. De Kirgizische overheid moet daarom veilig transport en eerlijke verdeling van humanitaire hulp garanderen.

Daartoe roept de ACT Alliance, waarvan de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie ICCO en Kerk in Actie deel uitmaken, vandaag op in een verklaring aan de interimregering van Kirgizië. Met name voedselhulp is dringend nodig om een humanitaire crisis te voorkomen. ,,Er is geen tijd te verliezen. Mensen sterven hier. We moeten een manier vinden om hulp zo snel en eerlijk mogelijk te kunnen distribueren", zegt Pepijn Trapman van ICCO en Kerk in Actie vanuit hun regionale kantoor in de hoofdstad Bishkek. ,,We zijn zeer bezorgd dat de situatie verslechtert, met name voor de meest kwetsbaren."

,,De interimregering wordt niet als objectief gezien door degenen die door deze crisis worden geraakt. Volgens hen zijn de autoriteiten grotendeels niet onpartijdig geweest bij de distributie van hulp. Deze is ineffectief gecoördineerd en heeft de meerderheid van de getroffenen niet bereikt. De regering moet een veilig transport en eerlijke verdeling van hulpgoederen garanderen. In dat geval kunnen wij meteen aan het werk, nu wachten wij nog op die garantie", zegt Trapman.

De UNHCR schat dat 400.000 mensen in Kirgizië ontheemd zijn. 75.000 zijn gevlucht naar buurland Uzbekistan, voordat dat land haar grenzen sloot.

Honderden huizen zijn vernietigd, waardoor duizenden leven in provisorische omstandigheden. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de Uzbeekse gemeenschappen in de zwaarst getroffen steden te getraumatiseerd om medische hulp te aanvaarden van Kirgizische verplegers.,,Velen hebben dagen niet gegeten. Vooral vrouwen en kinderen hebben daarvan te lijden. Ze hebben dringend behoefte aan internationale hulp", zegt Trapman.

,,ICCO en Kerk in Actie en hun zusterorganisaties DanChurch Aid en Christian Aid hebben een groot netwerk van lokale organisaties die enige hulp hebben kunnen bieden, maar er ontstaan tekorten aan basisvoorzieningen zoals voedsel, water en onderdak. Het allerbelangrijkste is levens redden en de mensen te beschermen, die door de crisis zijn getroffen", aldus Trapman.

ICCO en Kerk in Actie zijn lid van de ACT Alliance, een internationaal netwerk van oecumenische hulporganisaties. De oproep wordt ondersteund door de lokale partnerorganisaties van ICCO en Kerk in Actie in Kirgizië.





http://www.icco.nl