Openbaar Ministerie

Eisen tegen verdachten hennepteelt en deelname criminele organisatie

17 juni 2010 - Arrondissementsparket Arnhem

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft voor de rechtbank in Arnhem tegen 12 verdachten straffen geëist, uiteenlopend van 80 uur werkstraf tot een gevangenisstraf van 23 jaar. De 12 verdachten wordt verweten betrokken te zijn bij (grootschalige) hennepteelt, waarvan 9 ook worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie achter hennepkwekerijen in Leek, Oijen, Oss, Hoogkerk, Berghem en Cuijk. Bij 3 verdachten stond witwassen op de tenlastelegging en 2 mannen worden tevens verdacht van moord en poging moord.

De officier van justitie heeft tegen een 39-jarige man uit Oijen een gevangenisstraf van 23 jaar geëist. Tegen een 30-jarige man uit Lith werd 20 jaar gevangenisstraf geëist. Beide mannen worden verdacht van moord en poging moord in de nacht van 9 op 10 september 2008 op de A73 bij Nijmegen. Beide verdachten wordt ook deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij hennepteelt verweten. Daarnaast wordt de oudste verdachte ook het witwassen van crimineel verkregen geld verweten.

Tegen een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is een gevangenisstraf van 30 maanden geëist voor deelneming aan een criminele organisatie.

Vier mannen moesten voor de rechter verschijnen voor hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie. Tegen een 36-jarige man uit Berghem ligt er een eis van 20 maanden gevangenisstraf. De officier van justitie vindt een gevangenisstraf van 9 maanden passend voor een 35-jarige man uit Leek en een 33-jarige man uit Groningen. De vierde, een 45-jarige Ossenaar, hoorde een eis van 12 maanden voor zijn aandeel in de feiten.

Tegen een 43-jarige man uit Langenboom die verdacht wordt van hennepteelt in één hennepkwekerij is een gevangenisstraf van 6 maanden geëist. Een 36-jarige man uit Druten hoorde de officier van justitie een werkstraf van 240 uur en 6 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk tegen zich eisen voor het leveren van stekken voor hennepteelt.

Twee vrouwen hoorden beiden een eis van 180 uur werkstraf en een gevangenisstraf van 3 maanden voorwaardelijk. De 29-jarige en 56-jarige vrouw, beiden uit Oss, worden verdacht van hennepteelt, deelname aan een criminele organisatie en witwassen van crimineel geld. Op een eerdere zitting was tegen een 71-jarige vrouw, ook uit Oss, al een werkstraf van 80 uur geëist.

De rechtbank sluit het onderzoek in de zaken op vrijdag 18 juni en maandag 21 juni (formele handeling) en doet op 2 juli uitspraak om 13.30 en 1400 (ter zake de moord).