Gemeente IJsselstein


Gemeente IJsselstein wordt 'Vriend van het Cals'

Een goede aansluiting van het onderwijs op de beroepsuitoefening is belangrijk. Volgens ondernemers zijn leerlingen doorgaans onvoldoende voorbereid op deze stap. In de stichting `Vrienden van het Cals' werken scholen en bedrijven samen, om de aansluiting van de theorie op de praktijk te verbeteren. De gemeente IJsselstein meldt zich als `Vriend van het Cals' en doneert jaarlijks EUR 1.000,--.

Wethouder De Vries, portefeuillehouder Economische Zaken: "Het streven om onderwijs en bedrijfsleven dichterbij elkaar te brengen is prima. Scholieren hebben een grotere kans op een stageplaats, leren werkgevers kennen, kunnen gastlessen volgen en met ondersteuning praktijkopdrachten uitwerken. Ook wij als gemeente, krijgen via de stichting de kans ons te profileren als werkgever. De stichting ` Vrienden van het Cals' vergroot de kansen van de schoolverlaters op de arbeidsmarkt. Hiermee helpen we voorkomen dat jongeren buiten de boot vallen en zich melden voor een uitkering."

Het bedrijfsleven draagt te weinig kennis over aan het onderwijs over de inhoud van de beroepen en de mogelijkheden die deze beroepen bieden. (Technische) innovaties vinden vooral in het bedrijfsleven plaats, ontwikkelen zich daar en worden pas daarna naar het onderwijs vertaald. Deze weg kost veel tijd. Hierdoor is er een toenemend gebrek aan goed opgeleide "vak" mensen, terwijl daar steeds meer behoefte aan is door vergrijzing en maatschappelijke ontwikkelingen. Voor de school betekent dit dat het onderwijs onvoldoende gericht is op de praktijk. Om een bijdrage te leveren dit probleem op te lossen heeft de Vereniging Industrie en Handel IJsselstein het initiatief genomen de stichting ` Vrienden van het Cals' op te richten.