Gemeente Capelle a/d IJssel

Oorkonde voor Capels hondenbeleid

Op 17 juni ontving Wethouder Joost Eerdmans voor dierenbeleid uit handen van Statenlid Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren de Oorkonde van Mededogen voor het Capelse hondenbeleid.

Op 17 juni ontving Wethouder Joost Eerdmans voor dierenbeleid uit handen van Statenlid Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren de Oorkonde van Mededogen voor het Capelse hondenbeleid. De Partij voor de Dieren heeft het hondenbeleid in alle Zuid-Hollandse gemeenten onderzocht. "Capelle heeft met vlag en wimpel deze oorkonde verdiend," meldde Carla van Viegen bij het uitreiken van de oorkonde. "Capelle is een voorbeeld voor andere gemeenten."

Overhandiging oorkonde

"Op vele punten scoorde Capelle hoog. De gemeente int hondenbelasting maar doet daar ook iets voor terug. Er zijn uitlaatplaatsen waar honden vrij kunnen uitrennen. Die plekken zijn verspreid over de hele gemeente, waardoor ze voor iedereen bereikbaar zijn. Daarnaast kent de gemeente als enige in Zuid-Holland geen aanlijnplicht en zorgt de gemeente voor opruimen van de hondenpoep. Verder geeft de gemeente duidelijke informatie via folders en internet." Niet specifiek voor honden, maar wel als positief punt noemde Carla van Viegen ook nog de dierenpolitie waarvoor de gemeente een pleitbezorger is.

Hondenbezitter verantwoordelijk
"Ik vind het ontzettend leuk en ben echt verrast door deze oorkonde," zei Wethouder Joost Eerdmans. "We voeren ons beleid op basis van eigen verantwoordelijkheid van de hondenbezitter. Zij weten zelf het beste of hun hond voldoende onder appèl staat om vrij los te kunnen lopen. Zo niet, dan hebben ze zelf de verantwoordelijkheid om hun hond aan de lijn te houden."

Dierenpolitie
"We gaan verder met ons dierenbeleid waarbij we het belang van alle dieren in het oog houden. We willen na de zomer starten met twee handhavers die speciaal op het gebied van dierenmishandeling en
-verwaarlozing aan de slag gaan. We hopen dat we binnenkort het groene licht krijgen voor een proef voor één jaar. Dan kunnen we onze mensen opleiden en van start. Als de proef in Capelle slaagt, kan het daarna ook in andere gemeenten worden ingevoerd."