Ministerie van Defensie

Van Middelkoop toont medeleven met nabestaanden

17 juni 2010, 17.19 uur

Demissionair Defensieminister Eimert van Middelkoop heeft vandaag in Soesterberg aan nabestaanden van 27 gesneuvelde Nederlandse militairen een nagedachtenisoorkonde en bijbehorende sculptuur uitgereikt. Het was de derde keer dat de minister in een speciale bijeenkomst de gesneuvelden herdacht en zijn steun betuigde aan de nabestaanden.

Tijdens de bijeenkomst werden 12 militairen herdacht die begin jaren '50 in Korea omkwamen. Daarnaast was er aandacht voor 6 militairen die sneuvelden in Nieuw-Guinea, 1 in Rusland, 1 in Eritrea, 1 in voormalig Joegoslavie en 6 gesneuvelde Nederlandse militairen die dienden in Afghanistan.

Nagedachtenisoorkonde

De heer Schuringa, zoon van adjudant Schuringa die 1951 in Korea omkwam, neemt de nagedachtenisoorkonde in ontvangst. Foto: ministerie van Defensie

De oorkonde is door minister Van Middelkoop met terugwerkende kracht in ere hersteld, nadat deze sinds eind 1949 niet meer is uitgereikt. De Nederlandse regering wil hiermee nabestaanden een blijvende herinnering geven aan de omgekomen militair en aan diens inzet voor het Koninkrijk der Nederlanden. "Als teken van respect voor de gesneuvelde militair. Als teken van erkenning voor u als nabestaanden. Omdat wij ons blijvend verbonden weten", aldus de minister.

Verwijzingen

* Toespraak minister bij uitreiking nagedachtenisoorkonde Zie het origineel