Ingezonden persbericht

Persbericht

Zwolle, 17 juni 2010

Luchthaven als banenmotor voor Twente
Provinciale Staten stemmen voor gebiedsontwikkeling met luchthaven

Provinciale Staten hebben voor duidelijkheid gezorgd over de gebiedsontwikkeling met een burgerluchthaven in Twente door een ruimtelijke visie met een meerderheid van stemmen (28 voor - 17 tegen) aan te nemen. Hiermee is aan een periode van onduidelijkheid een einde gekomen.

In december 2009 stemde Provinciale Staten (PS) tegen een structuurvisie met compacte luchthaven in het groen. Gedeputeerde Staten (GS) kregen de opdracht een nieuw voorstel uit te werken. PS hebben in februari 2010 randvoorwaarden aangegeven over de geluidruimte, over de schaal van de leisure activiteiten en over de versnelde realisering van landschap, waterhuishouding en Ecologische Hoofdstructuur.
GS hebben een ruimtelijke visie gebiedsontwikkeling luchthaven Twente e.o. uitgewerkt die op 26 mei en 2 juni in de commissie Ruimte, Water en Duurzaamheid besproken is. De commissie heeft gevraagd om een duidelijker onderbouwing van de passagiersaantallen en een toelichting op de werkgelegenheidscijfers. De visie met diverse aanvullende informatie is gisteravond in PS besproken en vastgesteld met 28 stemmen voor en 17 tegen. Er zijn 3 moties en 2 amendementen aangenomen.
De provincie stelt 15,6 miljoen euro beschikbaar om de versnelde realisering van natuur in het gebied mogelijk te maken. Verder gaat het in het gebied om bedrijvigheid, wonen, natuur en landschap, het herstel van de bekenstructuur, de invulling van de bunkers en leisure-ontwikkelingen.

Nu PS dit besluit hebben genomen kunnen de volgende stappen genomen worden. Allereerst zal de gemeente Enschede op 28 juni in de raad spreken over de consequenties van dit besluit voor de besluiten die de raad in december heeft genomen. Dan wordt binnenkort de grond overgedragen van het rijk naar de provincie Overijssel en de gemeente Enschede. Het akkoord daarover is al getekend. Vervolgens wordt de inschrijving voor de exploitatie van de luchthaven gestart. De verwachting is dat de Europese aanbesteding begin 2011 gepubliceerd kan worden.