Ingezonden persbericht

Europees Parlement maakt werk van Gendergelijkheid

STRAATSBURG, 16 juni - Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd over een rapport waarin de Commissie en EU-regeringen worden opgeroepen hun inspanningen voor gendergelijkheid in de komende vijf jaar te verhogen. Het is een breed pakket waarin GroenLinks-europarlementariƫr Marije Cornelissen, woordvoerder voor vrouwenrechten, voor een aantal belangrijke zaken in het rapport gestreden heeft.

Het parlement nam de eis van Groenen over dat de volgende Commissie moet streven naar een gelijk aantal vrouwelijke en mannelijke Eurocommissarissen. Cornelissen: "Als de Commissie wil dat vrouwen goed vertegenwoordigd zijn in topposities, moet ze bij zichzelf beginnen. Nu zijn slechts 8 van de 27 commissarissen vrouw. Dat is niet van deze tijd."

Marije Cornelissen vraagt in het rapport specifieke aandacht voor de positie van transgenders:

"Ik ben zeer tevreden dat dit Parlement onze oproep heeft gesteund om transgenders mogelijkheden te bieden voor geslachtsverandering. Het gaat dan om informatievoorziening en vergoeding door verzekeraars. Een nieuwe genderstrategie voor de EU moet bovendien maatregelen bevatten om discriminatie van mensen die een geslachtsverandering hebben ondergaan te bestrijden."