Slimme meters bedreiging energiebedrijven door explosie aan gegevens

Nieuwegein, 17 juni 2010 - Slimme meters zijn in Nederland sterk in opkomst en worden al door diverse energiebedrijven aangeboden. Mogelijk wordt het gebruik van een slimme energiemeter op termijn verplicht voor alle Nederlandse huishoudens, een wetsvoorstel hiervoor ligt momenteel bij de Tweede Kamer. De uitrol van slimme meters binnen de energiemarkt biedt grote kansen, maar vormt tegelijkertijd een grote bedreiging op het gebied van IT.

De IT-systemen van energiebedrijven krijgen moeite met het verwerken van de enorme stroom aan gegevens, wat een negatief effect gaat hebben op klantenservice in het bijzonder en bedrijfsprestaties in het algemeen. Dit is de visie van data-integratiespecialist Informatica. Dit bedrijf werkt met toonaangevende ondernemingen binnen de Europese en Amerikaanse nutssector.

Slimme meters worden in huizen geïnstalleerd en leveren een constante stroom aan accurate, actuele meterstanden aan het energiebedrijf. Zo kan het energieverbruik van consumenten beter gemonitord worden zodat het verbruik en daarmee de kosten omlaag gaan. Alle gegevens van alle Nederlandse huishoudens bij elkaar opgeteld, levert dit een explosie aan gegevens die de IT-systemen van de energieleveranciers moeten zien te verwerken.

Integratie is cruciaal om de grote hoeveelheid gegevens in goede banen te leiden. Open standaarden zijn hier volgens Informatica de beste oplossing voor. Hierbij moet een voorbeeld worden genomen aan eerdere lessen uit de telecombranche. In eerste instantie hielden telecomaanbieders meerdere versies van open standaarden aan, wat leidde tot verwarring, hoge kosten en integratieproblemen. Daarom is dit het juiste moment om open standaarden te creëren die de flexibiliteit en mogelijkheden bieden waaraan de energiesector behoefte heeft.

"De inzet van slimme meters gaat zorgen voor een verschuiving binnen de energiesector. Energiebedrijven zullen een stortvloed aan real-time gegevens via hun IT-systemen moeten kunnen verwerken", aldus Charles Race, Head of Sales bij Informatica Nederland. "Als ondernemingen deze gegevens niet kunnen beheren, lopen ze het risico dat hun systemen plat komen te liggen. Gezien de omvang en complexiteit van deze op handen zijnde veranderingen, moeten energiebedrijven nu actie ondernemen en hun IT-systemen zo inrichten dat de slimme meter een succes kan worden."