Socialistische Partij

SP A'dam: Raad beslist over 'privatisering' ambulancevervoer

17-06-2010 * De gemeenteraad krijgt het laatste woord over de vraag wie de vergunning krijgt voor het ambulancevervoer in de regio Amsterdam, een besluit daarover wordt niet zonder de raad genomen. Dat zei wethouder Van der Burg (VVD) in antwoord op vragen van de SP over de dreigende overname van het gehele Amsterdamse ambulancevervoer door het particuliere VZA.
Per 1 januari van het volgend jaar geeft de overheid nog maar één ambulancevergunning per regio af. In Amsterdam waren tot nu toe twee bedrijven actief die goed met elkaar samenwerkten: de gemeentelijke GGD en het particuliere VZA. Begin juni ontvingen medewerkers van de ambulancedienst van de GGD een mailtje dat hun directie het plan had opgevat de ambulancedienst over te doen aan VZA. VZA zou dan de ambulancevergunning en de meldkamerfunctie krijgen. Maar VZA is een particulier bedrijf en dus zouden de ambulancebroeders niet langer een ambtenarenstatus hebben en zou de gemeente geen directe zeggenschap meer over de kwaliteit en de meldkamer meer hebben.

De SP ziet weinig in deze 'privatisering' van het ambulancevervoer en vreesde dat het college een besluit hierover in het reces zou doordrukken. Wethouder Van der Burg zegde woensdag echter toe dat alle opties voor het ambulancevervoer nog open staan en dat er sowieso eerst in de gemeenteraad over gesproken gaat worden.