Ingezonden persbericht


Persbericht, Apeldoorn, 26 mei 2010

Wethouders Klimaat maken vliegende start

Klimaatverbond en Agentschap NL organiseren Masterclass Klimaatbeleid voor en door wethouders

De tijd van vrijblijvendheid is voorbij om de noodzakelijke slag te maken om minder energie te gebruiken en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. De klimaatdoelstellingen worden op dit moment niet gehaald terwijl de afhankelijkheid van import van brand- en grondstoffen alleen maar groter wordt. Lagere overheden vervullen een sleutelrol bij de transitie naar een duurzame energievoorziening. In Nederland heeft bijna iedere gemeente heeft klimaat- en of energiebeleid opgenomen in het recent gevormde collegeakkoord. Een unicum in de wereld. Om de Klimaatwethouders een optimale start te laten maken voor de komende vier jaar organiseren Het Klimaatverbond en Agentschap NL voor deze bestuurders de masterclass Klimaatbeleid.

Tijdens deze masterclass gaan wethouders aan de slag met de kansen, belemmeringen en succesfactoren voor lokaal klimaatbeleid. De masterclass wordt gegeven door (oud)collega bestuurders die de afgelopen jaren hun sporen hebben verdiend op dit terrein. De koppeling tussen beleid en praktijk staat centraal. De masterclass wordt in vijf regio's gegeven en is alleen toegankelijk voor zittende bestuurders:


. Donderdag 17 juni 2010 Zaanstad


. Woensdag 23 juni 2010 Rotterdam


. Donderdag 24 juni 2010 Utrecht


. Woensdag 30 juni 2010 Zwolle


. Donderdag 1 juli 2010 Gennep

Wethouders kunnen zich opgeven via het inschrijfformulier op www.klimaatverbond.nl.

Over Het Klimaatverbond

De Vereniging Klimaatverbond Nederland, ook wel kortweg Het Klimaatverbond genoemd, is een dynamisch netwerk van gemeenten, provincies, en waterschappen, dat samenwerkt aan projecten, kennis uitwisselt en belangen behartigt om een effectief lokaal klimaatbeleid te verankeren, uit te voeren en zichtbaar te maken. Klimaatbeleid is voor Het Klimaatverbond zowel verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, alsook mondiale samenwerking. Van Het Klimaatverbond zijn 142 gemeenten, 11 provincies en één waterschap lid. De Klimaatverbondgemeenten vertegenwoordigen samen meer dan 7 miljoen inwoners. De leden zijn door het lidmaatschap tevens geassocieerd lid van Energy Cities een organisatie met leden die verspreid zijn over 150 landen en vertegenwoordigingen van meer dan 500 steden.

Over Agentschap NL

Agentschap NL is hét aanspreekpunt voor bedrijven, kennisinstellingen en overheden als het gaat om duurzaamheid, innovatie, internationaal ondernemen en samenwerken. Agentschap NL ondersteunt lokaal klimaatbeleid in opdracht van het ministerie VROM en is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Agentschap NL voert verder programma's, regelingen en wetten uit voor elf ministeries en zeventien opdrachtgevers buiten de Rijksoverheid.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht