Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

8 JUNI 2010

Directeur Zeeuws Archief neemt na 36 jaar afscheid

MIDDELBURG - Roelof Koops, directeur van het Zeeuws Archief, neemt donderdag 17 juni 2010 na een 36-jarig dienstverband afscheid van het archiefwezen. In 1974 trad hij in dienst van het Rijksarchief in Zeeland, in 1980 werd hij benoemd tot rijksarchivaris. De kroon op zijn werk is de totstandkoming van het Zeeuws Archief in 2000. Roelof Koops is directeur van het Zeeuws Archief, rijksarchivaris in Zeeland, gemeentearchivaris van Middelburg, gemeentearchivaris van Veere en waterschapsarchivaris van het Waterschap Zeeuwse Eilanden.

Gedurende zijn loopbaan heeft het archiefwezen een metamorfose ondergaan. De naar binnen gekeerde organisatie is veranderd in een publieksgerichte, cultureel erfgoedinstelling. Roelof Koops heeft daar mede vorm aangegeven. Tijdens zijn lange loopbaan kreeg hij met uiteenlopende ontwikkelingen te maken. Bijvoorbeeld: de groei van het aantal onderzoekers, de komst van grote naoorlogse archieven zoals dat van de Deltadienst, de veranderende rol van de rijksarchiefdienst, het oprichten van samenwerkingsverbanden op het gebied van cultureel erfgoed, de digitalisering van de collectie en het digitaal beschikbaar stellen van de collectie.

Kroon op het werk
De oprichting van het Zeeuws Archief, het Regionaal Historisch Centrum (RHC) van Zeeland, beschouwt hij als de kroon op zijn werk. In 2000 fuseerden het Rijksarchief in Zeeland en de gemeentearchieven van Middelburg en Veere tot het Zeeuws Archief. Het RHC werd gehuisvest in een nieuw archiefgebouw aan het Hofplein in Middelburg. Het publiek kan sindsdien in de studiezaal of via de website gratis onderzoek doen in de gezamenlijke collecties, naar bijvoorbeeld de geschiedenis van voorouders of de eigen woonomgeving.

Zeeuws cultureel erfgoed voorop
In tal van bestuurlijke nevenfuncties stond het scheppen van kansen voor het cultureel erfgoed van Zeeland voorop. Koops was secretaris penningmeester van de Stichting Kadastrale Atlas, voorzitter van de Commissie Regionale Geschiedschrijving Zeeland, bestuurslid van de Stichting Historisch Onderzoek Zeeland, voorzitter van het Vlaams-Zeeuws Archivarissenoverleg, (gedeeld) voorzitterschap Diensthoofdenoverleg Zeeuwse archivarissen, secretaris penningmeester van de Stichting Ooggetuigen van de 20ste Eeuw, lid stuurgroep webportaal Geschiedeniszeeland.nl en lid redactieraad geschiedschrijvingproject Zeeland. Mede als bestuurslid van het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden (NiNsee) blijft hij zich inzetten voor een grotere bekendheid van het Zeeuwse slavernijverleden.

Curriculum Vitae
Roelof Koops
Geboren in 1947
1974. Studie geschiedenis in Leiden
1977. Chartermeester in opleiding bij het Rijksarchief in Zeeland 1980. Chartermeester Externe Dienstverlening bij het Rijksarchief in Zeeland 1991. Rijksarchivaris in Zeeland
1993. Hoofd Archiefbeleid en Onderzoek (ABO) bij de Centrale Directie Rijksarchiefdienst te Den Haag/ plaatsvervangend Algemeen Rijksarchivaris 2000. Rijksarchivaris in Zeeland
2000-2010 Directeur van het Zeeuws Archief

Roelof Koops is directeur van het Zeeuws Archief, rijksarchivaris in Zeeland, gemeentearchivaris van Middelburg, gemeentearchivaris van Veere en waterschapsarchivaris van het Waterschap Zeeuwse Eilanden.

/ / / / / / / / / / / /



Ingezonden persbericht