Ingezonden persbericht


Professor Richard Thaler gastspreker Van Lanschot Lecture

Professor Richard H. Thaler, een van de meest toonaangevende wetenschappers op het gebied van de gedragseconomie en pionier op het gebied van behavioural finance, is gastspreker bij de vijfde Van Lanschot Lecture. Thaler geeft zijn lezing, met als titel 'Behavioral Economics and Public Policy: Nudging & Beyond', op donderdag 17 juni op de Universiteit van Tilburg.

Ook de huidige financiële crisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat mensen lang niet altijd rationele keuzes maken die in hun eigen belang zijn. Thaler stelt dat mensen in de praktijk alleen juiste keuzes maken binnen een context waarin zij over ervaring, goede informatie en snelle terugkoppeling beschikken. Zijn deze randvoorwaarden er niet, dan kan een slimme 'keuzearchitectuur' helpen. In zijn lezing betoogt Thaler dat de manier waarop mensen keuzes krijgen voorgelegd grote invloed heeft op het uiteindelijke gedrag.

Richard H. Thaler is 'Ralph and Dorothy Keller Distinguished Service Professor of Behavioral Science and Economics' aan the University of Chicago en directeur van het Center for Decision Research. Daarnaast is hij verbonden aan het National Bureau of Economic Research van de Verenigde Staten. Hij is gelauwerd pionier op het gebied van de gedragseconomie.

Van Lanschot Lecture
De Van Lanschot Lecture is een initiatief van Van Lanschot Bankiers en de Universiteit van Tilburg, waarbij jaarlijks een internationaal vermaarde hoogleraar op financieel-economisch terrein zijn visie geeft op ontwikkelingen in de economie. Met de organisatie van de Van Lanschot Lecture willen Van Lanschot Bankiers en de Universiteit van Tilburg een actieve bijdrage leveren aan de internationale economische oriëntatie van de Nederlandse politiek, onderwijs en bedrijfsleven.